Sunak avisa els houthis de represàlies després d’un altre atac per mar

Un míssil impacta contra un vaixell dels EUA a 200 quilòmetres de la costa del Iemen

Lucas Font

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, va assegurar ahir que no dubtarà a "protegir la seguretat" del Regne Unit i del comerç internacional en cas que persisteixin els atacs dels houthis als vaixells mercants al mar Roig. El premier britànic va dir aquestes paraules a la Cambra dels Comuns poc després que es confirmés l’impacte d’un míssil contra un vaixell de càrrega nord-americà a prop de 200 quilòmetres de la costa del Iemen. Un atac que no va provocar ferits ni víctimes mortals, segons el Comandament Central dels Estats Units, però que aviva la preocupació per una nova escalada de la tensió a la zona.

L’atac es va produir pocs dies després dels bombardejos dels Estats Units i del Regne Unit sobre objectius militars houthis. Una ofensiva que, segons les primeres avaluacions, va ser exitosa. "L’avaluació inicial és que els 13 objectius del pla van ser destruïts. Fins al moment no hi ha proves que s’hagin produït víctimes civils, una cosa que hem mirat d’evitar en tot moment", va afegir Sunak als diputats.

Res a veure amb Gaza

El primer ministre va afegir que es va esprémer al màxim la via diplomàtica abans de portar a terme els atacs i va exigir als houthis que reconeguin la condemna internacional a les seves ofensives contra vaixells vaixells de càrrega. Malgrat que els houthis han relacionat l’augment dels seus atacs amb l’ofensiva de l’Exèrcit d’Israel a Gaza, Sunak va mirar de desvincular els dos esdeveniments. "No hauríem d’empassar-nos la seva malèvola versió que això va d’Israel i Gaza", va assegurar. "Vincular la nostra acció contra els houthis amb la situació a Gaza només dona munició als nostres enemics, que miraran d’empitjorar les coses a la regió", va afegir el primer ministre, que no va dubtar a assenyalar l’Iran com el gran impulsor dels atacs houthis al mar Roig.

Sunak no va voler aclarir si té previst portar a terme nous atacs en els pròxims dies, però sí que compta amb el suport de gran part del Parlament per fer-ho en cas que sigui necessari.