Des d'aquesta setmana, la façana exterior del Nexe- Espai de Cultura que dóna a la plaça Alfred Figueras de Sant Fruitós de Bages ja llueix la imatge de l'il·lustre santfruitosenc. L'encarregada de fer el mural, que presideix la plaça del poble que porta el seu nom, ha estat l'artista local Clara Oliveres.

Amb aquest mural, Sant Fruitós vol fer un nou reconeixement a l'artista mitjançant la icona que ha servit per a la celebració, durant el 2018, de l'Any Alfred Figueras en memòria del seu 120 aniversari, i després que va ser nomenat santfruitosenc il·lustre per l'Ajuntament. En aquest sentit, el mural està basat en el logotip que ha marcat la commemoració de l'aniversari, i que prové d'un autoretrat del pintor. També incorpora una de les cites més cèlebres que va deixar l'artista: «La pintura tot el meu ser. Si no pintés, no podria fer res més».

Alfred Figueras va néixer a Sant Fruitós de Bages l'any 1898, i va morir a Barcelona el 1980. Barcelona també va ser la ciutat on es va formar acadèmicament, a la Llotja, i d'on en va aprendre el corrent noucentista. La política el va portar a l'exili a l'Alger el 1925, on va desenvolupar gran part de la seva activitat artística, fins que el 1930 va tornar a Barcelona, tot i que va ser ben acabada la guerra, el 1945, que va reaparèixer amb la seva obra a les sales barcelonines.