Un concurs de tast de vins a cegues i la incorporació d'activitats infantils són les principals novetats de la Festa de la Verema del Bages, que tindrà lloc els dies 5 i 6 d'octubre al nucli antic d'Artés. La inauguració de la festa, que ara és itinerant, tindrà lloc el divendres 4 d'octubre al celler Sanmartí de Sallent. La celebració s'ha presentat aquest dimecres al celler Solergibert d'Artés.

Seguint la línia iniciada l'any passat per poder fer partícep a tota la comarca de l'homenatge al vi i a la vinya del Bages, la inauguració oficial de la festa es fa en un municipi diferent de la comarca, en aquest cas Sallent. La gastronomia sallentina serà la gran protagonista i els restaurants de la vila maridaran la seva cuina amb vins de la comarca a les instal·lacions del celler Sanmartí. A més d'actuacions musicals i visites al celler, hi haurà un taller de vins de varietats autòctones i notes balsàmiques, a càrrec del sommelier Josep Pelegrín i de l'expert en plantes Esteve Padullés. L'alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, ha destacat la importància «d'obrir la festa i crear sinergies entre els municipis».

El cap de setmana del 5 i 6 d'octubre, Artés acollirà els actes més tradicionals de la festa. La mostra de vins dels cellers de la DO Pla de Bages i els caves d'Artés, juntament amb l'aixafada popular de raïm i el taller de most, a la plaça Vella, seran un any més els grans protagonistes de la jornada central. Com de costum, la festa comptarà amb la fira d'artesania i les representacions de cultura popular, música i espectacles de carrer. Enguany, com a novetat, incorpora activitats infantils «perquè els més petits també puguin tenir un espai relacionat amb la verema i sigui una festa per a totes les edats», explica l'alcalde d'Artés, Enric Forcada.

La festa consolida les activitats del dissabte sota el nom de Tastos amb ritme. Als ja habituals tastos de vins aquest any se n'hi incorpora un a cegues. Les places per participar al concurs, que es farà per parelles, són limitades i cal inscripció prèvia a l'Espai Artium. Segons la secretària del Consell Regulador de la DO Pla de Bages, Eva Farré, «serà un tast lúdico-festiu per apropar la cultura del vi a tothom, siguin professionals o no». Els participants tastaran vins de la comarca i hauran de resoldre un petit qüestionari.

Nocturna Vinum

La Festa de la Verema del Bages l'obrirà el ja tradicional Nocturna Vinum, el dijous 3 d'octubre, amb tastos de vins acompanyats de música en directe per diferents espais de Manresa, a l'Espai Artium d'Artés i enguany també al Nou Celler de Sant Fruitós de Bages. «És molt positiu anar sumant nous municipis i que es vagi incrementant cada vegada més el sentiment de pertinença a un territori de grans vins» assegura Farré.