Avinyó posa en marxa una planta solar que dona energia elèctrica a sis equipaments municipals

És una de les primeres instal·lacions d’autoconsum compartit en edificis públics que entra en servei a Catalunya

VÍDEO: La nova planta solar d'Avinyó, a vista de dron

Ajuntament d'Avinyó

Queralt Casals

Queralt Casals

El municipi d’Avinyó ha posat en funcionament una instal·lació solar fotovoltaica que dona servei a sis equipaments municipals i ja en té dues més en projecte. La planta, situada a la coberta del pavelló d’esports, està formada per 296 plaques solars i és una de les primeres instal·lacions d’autoconsum compartit en edificis públics que entra en servei a Catalunya. La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que aquest dimecres al matí ha visitat la instal·lació, ha posat el municipi del Bages com a «model» de la transició energètica.

La planta solar del pavelló d’Avinyó s’estima que tindrà una producció anual de 131.000 kWh, una energia elèctrica que està destinada a satisfer les necessitats energètiques de 6 equipaments municipals: el pavelló d’esports, l’Institut Escola Barnola, l’edifici de l’Ajuntament, la piscina, la biblioteca i els locals de la gent gran i del jovent.  

La planta fotovoltaica, situada a la coberta del Pavelló Municipal d’Esports, està formada per 296 plaques solars

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha definit la instal·lació i tota l’aposta energètica que fa el municipi d’Avinyó com «un exemple perfecte d’aquell model que nosaltres com a Govern aspirem a replicar a tot el país». Segons l’alcalde d’Avinyó, Eudald Vilaseca, la instal·lació permetrà reduir en entre un 40 i un 60% la despesa elèctrica d’aquests equipaments, «un 40% per la producció i un 20% més per la compensació dels excedents que no es consumeixin directament». Vilaseca considera que «els ajuntaments hem de donar exemple i mirar d’estalviar al màxim i apostar per la transició verda, deixant de consumir combustibles fòssils».

Jordà s’ha referit també a les comunitats energètiques com la que ja hi ha en marxa a Avinyó i que ja ha permès tirar endavant més d’una vintena d’instal·lacions fotovoltaiques en habitatges particulars. En aquest sentit, ha assegurat que la transició «l’hem de fer acompanyant també a la ciutadana i això passa per aquest model propi català, participat, democràtic, amb cohesió territorial i on la ciutadania juga un paper importantíssim».

Un cist de 115.512,01 euros

La instal·lació fotovoltaica del pavelló d’Avinyó, que ha anat a càrrec de l’empresa SUD renovables, amb seu al municipi, ha tingut un cost de 115.512,01 euros i s’inscriu dins l’aposta del govern municipal per les energies renovables. Actualment, hi ha previstes dues noves instal·lacions solars d’autoconsum compartit. Una, en fase de licitació, a la coberta de la Llar d’infants per a servir energia elèctrica a més equipaments i l’altra, en fase de redacció del projecte, a la coberta de la pista polivalent que, segons Vilaseca, «servirà per donar servei a habitatges particulars, ja sigui per resoldre problemes de pobresa energètica o per aquells que no els és possible fer instal·lació pròpia fotovoltaica».