La Generalitat iniciarà el mes que ve la rotonda de l’accés a Ampans

Les obres se solaparan amb les de construcció de la via verda de Santpedor a Manresa

Representants de Territori, de l'Ajuntament de Santpedor i d'Ampans al punt on es farà la rotonda

Representants de Territori, de l'Ajuntament de Santpedor i d'Ampans al punt on es farà la rotonda / DAVID BRICOLLÉ

David Bricollé

David Bricollé

El departament de Territori de la Generalitat iniciarà aquest febrer la construcció de la nova rotonda a la carretera de Manresa a Santpedor (BV-4501) davant del centre d’Ampans, que té com a objectiu fonamental millorar la seguretat en aquest punt. Una obra que s’executarà en paral·lel a un altre projecte, que s’iniciarà una mica més tard però que es farà simultàniament ja que van lligats, com és el de l’habilitació d’una via verda (que transcorrerà en paral·lel a la mateixa carretera) per a ciclistes i vianants. Vial que anirà des de l’entrada al nucli urbà de Santpedor fins a connectar amb el carril bici de Manresa a l’alçada de les instal·lacions del Gimnàstic, passant per Pineda i pel costat del Parc de l’Agulla.

El secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat, Marc Sanglas, ha presentat aquest migdia, davant de les instal·lacions d’Ampans, el projecte i la previsió d’obra, que planteja que la rotonda estigui a punt a la tardor i el carril bici abans d’acabar l’any.

La rotonda suposarà una inversió de 800.000 euros i s’emmarca en un conveni de col·laboració entre el Departament i la Fundació Ampans. Així, la Generalitat hi aportarà 650.000 euros i la Fundació, 150.000. Es tracta d’un projecte que té com a objectiu resoldre una connexió que, per l’elevada freqüència de trànsit i la complexitat de les maniobres (girs a l’esquerra), es considera molt perillosa, tot i que no s’hi han registrat accidents de gravetat.

Al llarg de la carretera BV-4501 hi ha diversos accessos a finques que comporten l’existència de girs a l’esquerra. El situat al quilòmetre 4,4 n’és un, on hi ha per l’oest l’accés a l’ermita de Sant Salvador, i per l’est l’accés a la finca de Santa Maria de Comabella –on s’ubica la Fundació Ampans, l’accés a la Sèquia i a altres finques. És un àmbit també molt freqüentat en els recorreguts ambientals i de lleure dels veïns de Santpedor, Manresa i Sant Fruitós de Bages. I és en aquest punt on es construirà la nova rotonda, que tindrà un diàmetre exterior de 35 metres. És un tram que registra més de 7.500 vehicles diaris.

Sanglas ha presentat la previsió d’obres en una trobada i un acte posterior sobre el terreny aquest divendres al migdia amb l’alcalde de Santpedor, Xavier Codina, i el president d’Ampans, Sebastià Catllà.

El secretari de Mobilitat i Infraestructures ha destacat que aquesta actuació permetrà millorar la canalització i la seguretat del trànsit a la carretera i l’accessibilitat a la Fundació; la connectivitat de persones a banda i banda de la carretera en els recorreguts de lleure i paisatgístics dels termes de Santpedor i Sant Fruitós de Bages, afavorint la seguretat tant de vianants i ciclistes com de conductors. Alhora, està projectada per fer possible la connectivitat de la futura via verda de recorregut en bicicleta entre Manresa i Santpedor, que tindrà 3,5 quilòmetres de longitud. L’obra d’aquesta via per a vianants i ciclistes s’executarà enguany, amb una inversió prevista de més d’1 milió d’euros.

Aquest vial anirà en paral·lel a la carretera BV-4501. Des de Santpedor fins a Pineda ho farà pel costat dret (en sentit Manresa), creuarà Pineda de Bages per la banda esquerra, i en sortir del nucli tornarà cap a la dreta.

L’alcalde de Santpedor, Xavier Codina, destacava que aquest era «un dia històric» perquè «aquesta serà la intervenció més gran que es fa en molts anys en aquesta carretera, i a més es tracta d’un doble projecte». I en referència específica a la rotonda, en subratllava que «no només ens resoldrà una connexió complicada, que és l’objectiu principal, sinó que també ens servirà de reductor de velocitat en una carretera per on es corre massa».

El president d’Ampans, Sebastià Catllà, també incidia en la importància d’una obra «que ens ha d’ajudar a resoldre un punt molt complicat, perquè hi ha també molt moviment d’autocars del nostre centre», i en destacava que «es tirarà endavant complint els terminis que s’havien fixat».