Cardona traurà en processó la Mare de Déu del Patrocini pels 600 anys de la seva arribada

La comitiva amb la imatge sortirà aquest diumenge en un recorregut presidit pel bisbe de Solsona

Commemoració dels 75 anys del retorn de la Mare de Déu del Patrocini a Cardona, l'any 2015

Commemoració dels 75 anys del retorn de la Mare de Déu del Patrocini a Cardona, l'any 2015 / ARXIU/SALVADOR REDO

David Bricollé

David Bricollé

Cardona veurà desfilar aquest diumenge, 7 de maig, pels carrers del nucli antic la talla de la seva patrona, la Mare de Déu del Patrocini, una circumstància molt poc habitual fora de la celebració anual de la festa major, que té lloc el mes de setembre. La imatge sortirà en processó, en una comitiva que comptarà amb la presència del bisbe de Solsona, Francesc Conesa. Es tracta d’un dels actes centrals, pel seu caràcter religiós, de la commemoració, enguany del 600 aniversari de la talla. Celebració que va arrencar a principi d’abril amb un concert de la Coral Cardonina, i per a la qual s’han programat actes al llarg de tot aquest 2023. Un dels últims cops que va sortir la imatge fora de les dates de festa major va ser el 2015, quan també va desfilar portada en processó en motiu de la restauració que se’n va fer pels 75 anys del seu retorn.

La processó amb la imatge sortirà del temple a 2/4 de 6 de la tarda i hi retornarà després de fer un recorregut pels carrers de la vila per, tot seguit, donar pas a una missa solemne presidida pel bisbe.

El 2022, la població va festejar el 625è aniversari de la consagració del seu temple parroquial de Sant Miquel i enguany celebrarà una efemèride cabdal: el 600 aniversari de l’arribada de la imatge de la Mare de Déu del Patrocini, copatrona de la vila ducal. Es tracta d’una escultura de pedra policromada i de mida natural que es venera a l’església parroquial de Sant Miquel de Cardona i que és considerada una de les talles gòtiques més belles de Catalunya. L’escultura, atribuïda al mestre de Rieux (Occitania francesa), s’hauria fet la segona meitat del segle XIV i, segons la tradició, hauria arribat a Cardona l’any 1423, provinent del saqueig del port de Marsella.

Al llarg dels propers mesos s’han previst diferents conferències a l’entorn de la Mare de Déu i dels tresors litúrgics de Sant Miquel de Cardona, entre les quals una a càrrec de Ramon Solé, del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, i una altra a càrrec de l’arxiver Andreu Galera.

A la tardor, la Coral Cardonina ha organitzat una peregrinació a Roma, on té previst actuar al temple de Santa Maria la Major i a l’església de Montserrat.

Una arribada documentada

Tal com ha pogut documentar l’arxiver de Cardona, el doctor Andreu Galera, el culte cardoní a la Mare de Déu es remunta de molt antic, ja en l’època del Romànic. En l’acta de consagració del nou temple gòtic de Sant Miquel, de l’any 1397, hi consta que el temple restava presidit pels dos altars, un d’ells dedicat a Santa Maria. Tanmateix, l’arribada de la imatge de la Mare de Déu del Patrocini que avui s’hi venera, recollida per algunes fonts posteriors, estaria associada a un episodi històric protagonitzat pel segon comte de Cardona, Joan Ramon Folc I.

El 19 de novembre de 1423, la ciutat i el port de Marsella van ser saquejats per l’estol de naus catalanes comandat pel rei Alfons IV i el comte Joan Ramon Folc I, conseller i almirall reial. La flota retornava aleshores de la ciutat de Nàpols, on el comte havia hagut de dirigir-se amb urgència per socórrer el rei del setge al qual restava sotmès al Castel Nuovo pels seus enemics. Alfons IV fou auxiliat amb èxit i, en retornar al Principat, el monarca i el comte decidiren atacar la ciutat marsellesa, el bastió del seu enemic Lluís III d’Anjou. Finalment, arribaren a Barcelona, el dijous 9 de desembre, enmig de les celebracions d’una ciutat que s’alegrava del retorn del seu rei.

De llavors ençà, la tradició local ha reiterat els orígens marsellesos de la talla gòtica que presideix el temple parroquial cardoní i segons la qual enguany s’acompleixen 600 anys d’ençà que Joan Ramon Folc I va prendre la imatge del nínxol sobre el portal on es trobava per dur-la fins a Cardona.

Subscriu-te per seguir llegint