El promotor del crematori fallit a Sant Fruitós vol optar ara a fer-hi només un tanatori

L'empresa Eternam Serveis Funeraris avança la intenció de presentar-se si l’Ajuntament obre un concurs

Indret on s'havia de construir el crematori de Sant Fruitós

Indret on s'havia de construir el crematori de Sant Fruitós / ETERNAM

Jordi Escudé

Jordi Escudé

L’operador de serveis funeraris Eternam, que el 2015 va impulsar la construcció d’un crematori a Sant Fruitós de Bages però que finalment no va prosperar, vol aspirar a fer-hi un tanatori en cas que l’Ajuntament acabi promovent un equipament d’aquest tipus i el tregui a concurs.

Així ho han manifestat fonts directes de l’empresa després que, com ja va informar fa uns dies aquest diari, el nou govern de Gent fent Poble apuntés la intenció d’impulsar un tanatori durant aquest mandat, i ubicar-lo en uns terrenys al costat del cementiri municipal, justament on s’havia projectat el crematori, del qual ara es prescindiria. L’Ajuntament treballarà per mirar de fer realitat aquesta proposta en els propers quatre anys, però ha deixat clar que de moment encara no ha mogut fitxa i ni tan sols ha concretat quina fórmula utilitzaria tant per a la construcció com per a la gestió del nou equipament.

De totes maneres, Eternam ha manifestat la seva intenció de presentar-se, «i més encara havent sigut els promotors de la idea presentada a l’Ajuntament» per construir el crematori, expliquen fonts de l’empresa. Un projecte que Vigincost 2015 (amb el nom comercial d’Eternam serveis Funeraris) va veure fracassat després d’anys de treballar-hi. I és que, quan semblava que estava tot encarrilat, amb la llicència d’obres a punt i després d’haver assumit també la gestió del cementiri municipal per a un període de 45 anys inclosa en l’acord amb l’Ajuntament, el projecte es va acabar paralitzant. Eternam argumenta que l’aturada va ser conseqüència de les «fortes pressions» per part d’actors contraris al projecte a una entitat financera perquè no concedís un crèdit sol·licitat per Eternam, just en un moment en què ja s’estava tramitant la construcció d’un altre crematori a Manresa. La qüestió és que el de Sant Fruitós no va prosperar, i la tardor del 2020, un any i mig després de la data prevista per a l'inici dels treballs, l’Ajuntament de Sant Fruitós (aleshores governat per ERC, Junts i PSC) va rescindir el contracte a l'empresa per incompliment i va recuperar la gestió del cementiri.

En aquell context, i tenint en compte que Manresa ja tindria un crematori, el govern tripartit de Sant Fruitós va optar per aparcar qualsevol projecte d’un tanatori amb crematori i centrar-se només en el d’un tanatori, que igualment deixaria per a més endavant i miraria de buscar-li una nova ubicació, més cèntrica al mig del poble. Va encarregar als serveis tècnics que estudiessin possibles ubicacions, però en els tres anys que quedaven de mandat mai no se n’ha fet cap de pública. L’actual govern de Gent fent Poble es disposa a tirar endavant la proposta d’un tanatori (sense crematori) i ha recuperat la idea d’ubicar-lo al costat del cementiri per considerar que són uns terrenys municipals que no estan allunyats del poble, i amb moltes opcions d’aparcament.