Sant Fruitós instal·larà una nova xarxa de calor amb biomassa al costat del pavelló

El nou equipament, que generarà aigua calenta i calefacció a l’equipament esportiu i a l’escola Pla del Puig, es preveu posar en marxa la primavera vinent

Caldera de biomassa que hi ha ubicada a l’escola Monsenyor Gibert de Sant Fruitós

Caldera de biomassa que hi ha ubicada a l’escola Monsenyor Gibert de Sant Fruitós / Ajuntament de Sant Fruitós

Redacció

L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha adjudicat l'execució de les obres per tal d'instal·lar una nova central i xarxa de calor, que treballarà amb biomassa (estella forestal) com a font d'energia, per a la generació de l'aigua calenta i la calefacció del pavelló d'esports, l'escola Pla del Puig i el futur nou pavelló i gimnàs del centre. És previst que s'iniciïn els treballs d'instal·lació durant aquesta tardor i es posi en funcionament durant la primavera del 2024.

La central s'ubicarà en un nou edifici situat al lateral est del pavelló, a tocar on fins a l'any passat hi havia els barracons de l'escola. La central estarà composta per la sala de calderes i la sitja d'emmagatzematge de l'estella, per una banda, i un segon àmbit format per una passarel·la des d'on es gestionarà la descàrrega del material.

L’any 2016 l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages va iniciar una aposta clara per utilitzar energies renovables en les seves instal·lacions climàtiques amb la instal·lació de la primera caldera que precisament va ser al pavelló. En els següents anys es va continuar l’aposta amb nous projectes, primer a la Cooperativa, després al camp de futbol i finalment la que abasteix la llar d’infants i l’escola Monsenyor Gibert.

Segons fonts municipals, «aquesta nova instal·lació manté i reforça aquesta línia per dotar-se de solucions més sostenibles i que redueixin la dependència energètica». En aquest sentit, asseguren, «la biomassa, és un recurs energètic vegetal que és sostenible i respectuós amb el medi ambient, i que a la vegada afavoreix a la gestió forestal i a la prevenció d’incendis en els nostres boscos». Econòmicament també suposarà un important estalvi pel municipi, ja que els biocombustibles com l'estella forestal, són molt més econòmics que els fòssils. Es calcula que l'estalvi econòmic que suposarà permetrà reduir com a mínim a la meitat les factures de consum energètic actuals.

Les obres s'han adjudicat per un import de 483.546 euros i disposen d’una subvenció del Programa Sectorial Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona per un import de 488.378 euros que permetran cobrir el 100% del cost de la instal·lació i també part del cost de la direcció d’obra i la coordinació de seguretat.