Callús aprova un fort increment de l’IBI del 48% de cara a l’any vinent

El govern d’ERC assegura que la mesura és imprescindible per fer front al desequilibri pressupostari

Ple municipal de l'Ajuntament de Callús on es van aprovar les ordenances fiscals

Ple municipal de l'Ajuntament de Callús on es van aprovar les ordenances fiscals / Arxiu particular

Queralt Casals

Queralt Casals

L’Ajuntament de Callús ha aprovat un increment de l’IBI del 48%, passant d’un coeficient del 0,56 al 0,83. Aquest és l’aspecte més destacat de l’actualització de les ordenances fiscals del 2024, que el consistori ha aprovat i que preveuen també un augment del 15% de la taxa d’escombraries. L’equip de govern d’ERC assegura que és conscient de la «duresa de la mesura», però que és «imprescindible» per fer front al desequilibri pressupostari del consistori. Per la seva banda, Junts, a l’oposició, critica l’augment desmesurat de l’IBI i considera que el govern hauria d’apostar per reduir la despesa.

Callús tindrà l’any vinent un fort increment de l’IBI, que s’apujarà un 48%. L’alcaldessa de Callús, Elisabet Hernández, assegura que l’equip de govern «és plenament conscient de la duresa de la mesura» i reconeix que aquest increment ha estat «una decisió molt difícil i molt meditada». Afirma que la mesura és «imprescindible si volem fer sostenibles els comptes de l’Ajuntament, complir amb els requeriments de la llei d’estabilitat pressupostària, garantir el manteniment dels serveis públics actuals i fer front als reptes que tenim al davant».

Segons l’alcaldessa, l’actualització de les ordenances fiscals forma part d’un pla d’acció que també contempla «la incorporació de mecanisme de seguiment, control i supervisió de la despesa corrent i l’impuls de noves vies de desenvolupament per aconseguir l’equilibri i solvència necessària per poder seguir endavant». Hernández ha afegit que «hem de ser conscients que venim d’uns anys de desequilibri econòmic important, amb l’increment de les despeses estructurals, i per això hem hagut de prendre aquesta decisió, que sabem que repercuteix negativament en l’economia familiar». Per això, subratlla «hi haurà una corresponsabilitat» per part de l’Ajuntament i l’increment d’impostos anirà complementat amb les altres mesures del pla d’acció que han d’intentar «reduir les despeses i buscar altres vies d’ingressos».

Per la seva banda, la portaveu de Junts a l’Ajuntament de Callús, Mercè Planagumà, assegura que incrementar l’IBI en un 48% «és una bestiesa». La cap de l’oposició atribueix aquesta forta pujada al fet que «de manera recurrent es gasta més del que s’ingressa». Per aquest motiu, el grup de Junts considera que el que ha de fer el govern «és reduir despeses i des que han arribat el que fan és augmentar-les, amb la contractació d’una empresa externa i un augment dels sous».

Segons Planagumà, «des que es va fer l’última revisió cadastral, que va ser el 2004, el màxim que s’ha apujat l’IBI ha sigut un 13%» i lamenta que «al poble hi ha moltes famílies que ja van molt justes i això els afectarà». A més, afegeix, l’increment de l’IBI no revertirà en uns millors serveis perquè «és per poder mantenir els que tenim». Planagumà destaca que «amb aquest coeficient passem a ser el tercer poble més car del Bages, després de Manresa i Castellgalí, i no estem en el tercer lloc en serveis, és molt desequilibrat».

La proposta d’ordenances fiscals del 2024, que també contempla un increment del 15% de la taxa d’escombraries i d’un 17,5% de l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica, es va debatre en un ple celebrat aquest dimecres al vespre, que va omplir la sala de plens. El dictamen es va aprovar els 7 vots a favor del govern d’ERC i els 4 en contra de Junts, a l’oposició.

Subscriu-te per seguir llegint