Sant Vicenç fa marxa enrere i mantindrà els noms franquistes de tres carrers

El nou govern de Junts portarà al ple d'aquest dijous la revocació de l’acord de l’anterior executiu que proposava substituir la nomenclatura per noms de dona

Carrer Bisbe Perelló, un dels que es proposava pel canvi de nom

Carrer Bisbe Perelló, un dels que es proposava pel canvi de nom / ARXIU | DAVID BRICOLLÉ

Jordi Escudé

Jordi Escudé

Els carrers de Mestre Aubert, Bisbe Perelló i Mossèn Joan Orriols, de Sant Vicenç de Castellet, mantindran aquesta nomenclatura, vinculada al franquisme, i no la canviaran pels noms de dona que la població va triar en un procés participatiu. És la proposta del nou govern de Junts, que aquest dijous portarà a votació del ple la revocació de l’acord pel canvi de noms que s’havia aprovat el maig, just abans de les eleccions, aleshores amb un executiu tripartit liderat per ERC, amb el PSC i els Comuns.

Al ple del maig, Junts (llavors a l’oposició) ja va votar en contra de la proposta al·legant que «no es va fer la pedagogia suficient als veïns afectats», segons recordava ahir l’actual alcalde, Dani Mauriz. El partit es manté en la mateixa tessitura, i ara vol fer valer la seva majoria per revocar aquell acord, que és tan recent que el procés pel canvi de noms encara no s’havia fet efectiu.

La idea de l’anterior executiu era substituir els tres noms pels de tres dones rellevants del poble o de fora, i per això, el març passat es va convocar una consulta per escollir tres noms d’una llista de nou, i es va convidar els veïns i veïnes dels tres carrers a una reunió informativa per explicar-los els detalls de la consulta i resoldre problemes. Les votacions van donar com a resultat el nom de Maria Gispert Coll per substituir el de Mestre Aubert; Marina Torres Buxadé en el lloc de Bisbe Perelló; i Clara Campoamor Rodríguez, en comptes de Mossèn Joan Orriols.

El procés pel canvi de nom també va plantejar dubtes i es va organitzar una campanya de recollida de signatures en contra, que Junts defensa com a argument per deixar les coses com estan. Mauriz recordava ahir que «hi ha el doble de firmes en contra que els 136 vots del procés participatiu, en què només va votar l’1% de la població». En aquest sentit, l’alcalde sosté que no es va en contra dels nous noms, però considera que, malgrat la convocatòria que hi va haver dels veïns, «va ser un canvi imposat, sense prou explicacions ni diàleg amb les persones afectades». Assegura que «la majoria s’hi oposa frontalment» pel trasbals que consideren que comporta el canvi de nom, de manera que «per coherència, i després d’haver parlat amb els veïns, veiem que això no pot prosperar i que el millor és sotmetre-ho [novament] a votació del ple».

ERC, ara a l’oposició, apunta que aquests arguments són «pèssims», i que no canviar aquests noms «és una decisió intolerable en contra de la dignitat i la memòria històrica». El partit sempre ha defensat que el canvi de nom dels carrers «no comporta haver de fer tràmits administratius ni econòmics per part del veïnat», i en aquest sentit sosté que les firmes en contra són fruit d’«una campanya malintencionada que ha mal informat i amenaçat de despeses econòmiques i tràmits administratius, que no hi serien». ERC assegura que «continuarem defensant el canvi de noms», amb la voluntat «que els nous noms siguin de dones i que desaparegui el feixisme dels carrers de Sant Vicenç».

Subscriu-te per seguir llegint