Súria obre la Festa de Santa Bàrbara recordant la història del barri miner de la Colònia

El municipi celebrarà el proper 4 de desembre la diada de la patrona de la mineria

Demetri Domínguez va parlar sobre la història de la Colònia, actual barri Santa Maria

Demetri Domínguez va parlar sobre la història de la Colònia, actual barri Santa Maria / Ajuntament de Súria

Redacció

Els records i les vivències quotidianes de la història de la Colònia, actual barri Santa Maria, van protagonitzar divendres l’acte d’obertura de la Festa de Santa Bàrbara de Súria, que va tenir lloc al saló de sessions de la Casa de la Vila. El programa d’activitats va continuar l’endemà dissabte amb una festa infantil al centre de la vila i es perllongarà fins al dilluns 4 de desembre, diada de la patrona de la mineria.

Enguany, el ponent de l’acte d’obertura de la Festa de Santa Bàrbara ha estat l’exregidor surienc Demetri Domínguez Ferrer, que actualment prepara un llibre sobre la vida al barri miner de la Colònia durant la segona meitat del segle XX. En una intervenció plena d’emotivitat, Domínguez va recordar persones, anècdotes i situacions que reflecteixen com era la vida a la Colònia en aquells anys, l’estreta relació entre el veïnat i els principals esdeveniments festius i socials.

Segons el ponent, la gent de la Colònia va desenvolupar un fort sentiment d’«orgull» de pertànyer al barri, que amb el pas del temps va acabar superant els problemes d’integració amb la resta de la vila. Tot i la seva actual denominació oficial com a barri de Santa Maria, el nom històric de la Colònia continua viu entre les noves generacions.

L’organització de la Festa de Santa Bàrbara és a càrrec del comitè d’empresa d’ICL Súria. El president del comitè, David Sibila, va iniciar la seva intervenció recordant les víctimes del darrer accident a la mina de Cabanasses, afegint que cal seguir treballant per tal que l’activitat minera continuï sent important a Súria. Per la seva banda, l’alcalde Albert Coberó va expressar el seu convenciment que la mineria continuarà sent determinant «per molts anys» al municipi.

La Festa de Santa Bàrbara continuarà dilluns 4 de desembre amb una ofrena floral i una tronada al Monument a la Mineria, a més de diferents activitats al llarg de tot el dia, adreçades a l’actual plantilla d’ICL Súria i al personal jubilat.