El Consell destinarà 8 milions d’euros a beques escolars l’any que ve

La d’Educació és una de les partides més importants d’un pressupost aprovat de 21,1 milions d’euros, que creix el 23,29%  

Infants durant un àpat en un menjador escolar

Infants durant un àpat en un menjador escolar / ARXIU

Redacció

El Consell del Bages destinarà l’any que ve més de 8 milions d’euros per donar resposta a la demanda de beques escolars, tant pel que fa a transport com a (i especialment) menjador. És un dels aspectes més rellevants del pressupost que l’ens comarcal ha a aprovat per al 2024, que puja a un total de 21.124.242 euros, una xifra rècord que suposa un augment del 23,29% respecte al d’aquest any. I que s’incrementa especialment, segons han destacat fonts del Consell, en les àrees d’Educació i de Serveis Socials. El govern del Consell ha fet una crida perquè s’afronti el debat del finançament d’aquests organismes, atenent al fet que cada cop ha de destinar més recursos a la prestació de serveis

En aquest cas de les beques, per a transport escolar es preveu poder-ne atendre 1.800 (s’hi destinen 2,4 milions d’euros), i per a menjador escolar prop de 5.500 (amb un pressupost global de gairebé 5,5 milions).

Fonts del Consell exposen que el pressupost «reforça» les polítiques en l’àmbit de serveis socials bàsics i d’inclusió i en matèria educativa que es vehiculen a través dels diferents contractes establerts amb la Generalitat de Catalunya. Amb aquest panorama, el president del Consell Comarcal del Bages, Eloi Hernàndez Mosella, ha reiterat la necessitat «d’afrontar el debat del finançament dels consells comarcals perquè patim una situació històrica de manca de recursos que dificulta molt la nostra tasca». Hernàndez apunta que aquest dèficit «es produeix en uns moments en què, paradoxalment, cada vegada oferim més serveis al conjunt de la ciutadania».

Pel que fa a l’augment del pressupost, la partida per a educació per a l’any vinent ascendeix als 8,2 milions d’euros per donar resposta a la demanda de beques de transport escolar i de menjador escolar. En paral·lel, els recursos per a serveis socials bàsics, atenció a la infància i a l’adolescència, inclusió social i convivència i dones i polítiques d’igualtat també creixen i arriben als 4,9 milions d’euros.

La reforma de l'edifici continua

En matèria d’inversions destaca una partida d’1,6 milions d’euros per continuar les obres de reforma de la seu del Consell Comarcal del Bages amb la tercera fase. Actualment, s’està executant la fase 2, que inclou millores a la primera i segona planta, renovar espais i els equips informàtics, actuar a la coberta i fer més eficients els sistemes de climatització amb un pressupost de 934.000 euros. Les altres inversions destacades seran les de millora de les instal·lacions dels sistemes d’abastament d’aigua de la comarca.

Els números aprovats detallen que la liquidació de l’any 2022 deixa un romanent positiu de 2,9 milions d’euros i el pagament a proveïdors durant aquest tercer trimestre d’any se situa en una mitjana de 25 dies.

El pressupost es va aprovar en el marc del ple de novembre, celebrat al Palau Firal de Manresa, amb els vots favorables de l’equip de Govern (ERC i JuntsxCat) i d’Ara Pacte Local, l’abstenció de dels grups Alternativa Municipalista, Confluència i Gent Fent Poble i els vots en contra del PSC-Candidatura de Progrés.