Famílies i sindicats es mobilitzen per reclamar el nou institut de Navàs

La plataforma Per un Institut Digne ha recollit 500 signatures i ha forçat una reunió amb la directora dels Serveis Territorials d’Educació, que afirma que el nou edifici és una prioritat  

Membres de la plataforma i dels sindicats als Serveis Territorials d’Educació

Membres de la plataforma i dels sindicats als Serveis Territorials d’Educació / Per un institut digne

Queralt Casals

Queralt Casals

Una vintena de membres de la Plataforma per un Institut Digne a Navàs, juntament amb sindicats de l’àmbit d’educació, han ocupat aquest divendres al matí els Serveis Territorials del Departament d’Educació, a la carretera de Vic de Manresa, per entregar prop de 500 signatures i protestar per l’endarreriment de la construcció del nou edifici de l’institut públic, que fa més de 12 anys que està en barracons. Els manifestants han forçat una reunió amb la directora dels Serveis Territorials d’Educació a la Catalunya Central, Gemma Boix, que ha refermat el compromís del departament en la construcció del nou institut.

L’Institut Escola Sant Jordi fa més de 12 anys que imparteix els estudis d’ESO en uns barracons que, segons denuncia la Plataforma per un Institut Digne a Navàs, «han esgotat la seva vida útil» i no compleixen les condicions necessàries. Segons el col·lectiu, el Departament «es va comprometre l’any passat a tenir la construcció de l’edifici per al 2027, però en el darrer mes ha comunicat que no disposa de pressupost per garantir el compliment dels terminis als quals es va comprometre». Davant d’això, la plataforma, juntament amb l’AFA del centre, ha iniciat mobilitzacions i una recollida de signatures que aquest matí han entregat a la delegació territorial d’Educació. 

Per la seva banda, la directora dels Serveis Territorials d’Educació a la Catalunya Central, Gemma Boix, que s’ha reunit amb cinc representants de la plataforma, assegura que entén el neguit de les famílies, i manté el compromís que en el proper Programa d’encàrrecs d’actuacions (PEA) de nova construcció que aprovi el govern, que s’està treballant perquè n’hi hagi un el primer trimestre del 2024, s’hi inclourà l’institut de Navàs. Boix ha refermat que el centre «és prioritari per nosaltres i això és indiscutible».

La directora territorial ha afirmat també que estan treballant amb l’Ajuntament «perquè encara falta que es presenti un document» amb relació a la cessió dels terrenys on s’ha de construir el nou edifici. Tot i això, afirma que la construcció del nou institut «està més que encarrilada a l’espera que hi hagi aquest Programa d’encàrrecs d’actuacions» per tirar endavant el procés per a la construcció de l’institut, que estaria enllestit en el termini d’uns 4 o 5 anys. Boix s’ha compromès també a mantenir informada la comunitat educativa dels processos que es vagin seguint a través de la direcció del centre.

La plataforma Per un institut digne, per la seva banda, ha remarcat que la incertesa al volant de la construcció del nou institut genera «una fractura social i un malestar» al municipi que ha provocat «una fuga d’alumnes de secundària». Per tot plegat, apunten que «ja no ens serveix la proclama o la promesa que som una o la primera prioritat, necessitem de nou garanties per escrit que la construcció no es demorarà més». El col·lectiu assegura que es mantindrà «alerta» i no descarta noves mobilitzacions.

En la mateixa línia l’Ajuntament de Navàs ha reclamat amb un acord conjunt de tots els grups amb representació al consistori (la CUP, que governa en solitari, i també ERC, PSC i Junts, que són a l’oposició) que la Generalitat inclogui en el proper pressupost (2024) el projecte constructiu del què ha de ser l’edifici definitiu de l’institut, després de més d’una dècada de vicissituds.