El ple de Navàs exigeix a Educació que inclogui el nou institut al pressupost del 2024

La reivindicació, que passa per fer el nou equipament al costat del pavelló, té el suport de tots els grups

L'institut de Navàs està ubicat en mòduls prefabricats

L'institut de Navàs està ubicat en mòduls prefabricats / ARXIU/OSCAR BAYONA

David Bricollé

David Bricollé

L’Ajuntament de Navàs ha reclamat amb un acord conjunt de tots els grups amb representació al consistori (la CUP, que governa en solitari, i també ERC, PSC i Junts, que són a l’oposició) que la Generalitat inclogui en el proper pressupost (2024) el projecte constructiu del que ha de ser l’edifici definitiu de l'institut. Una reclamació formal, aprovada per unanimitat en el darrer ple municipal, que arriba després de més d’una dècada de vicissituds, de canvis de plans i amb el malestar del consistori perquè, segons expliquen, en la darrera reunió bilateral, representants «dels Serveis Territorials ens van notificar que el Departament d’Educació i, per tant, la Generalitat de Catalunya havia decidit no incloure cap nou projecte constructiu en l’àmbit educatiu en els pressupostos del 2024. És a dir, que tampoc s’inclourà al programa d’encàrrecs d’actuacions» el projecte constructiu del nou institut públic de Navàs. Un fet que, segons es recull en l’exposició de la moció, consideren «no només un atac molt greu per al futur educatiu de Navàs, sinó també per al de Catalunya, ja que cal recordar que és la comunitat amb més mòduls prefabricats en l’àmbit educatiu de l’Estat espanyol».

Tal com ha anat informant Regió7, els últims plans acordats entre l’Ajuntament navassenc i la conselleria d’Educació passaven perquè el municipi cedís uns terrenys que ja fa anys que tenia pensats per a la construcció del nou equipament educatiu, tot i que durant un temps se’n va frenar la cessió perquè el departament va obrir una nova possibilitat quan la titularitat dels centres concertats que hi ha al poble va sol·licitar la seva integració a la xarxa pública, en un procés iniciat el 2019, però que es va tancar sense canvis per manca d’acord entre les dues parts l’abril del 2022.

A partir de llavors es va reactivar la idea de fer el nou edifici en uns terrenys que hi ha situats a la zona del Pavelló Blau, amb l’objectiu que albergui l’educació secundària obligatòria i contempli uns futurs estudis postobligatoris (Batxillerat i Formació Professional). Edifici que ha de permetre posar fi a l’etapa de provisionalitat en què es troba l’oferta de secundària pública a Navàs, que des de la seva creació, el 2011 (més de 10 anys després de fer-ne la petició) està ubicada en mòduls prefabricats en uns terrenys de lloguer.

En la moció aprovada, l’Ajuntament navassenc recorda que el 2017 es van cedir els terrenys de la zona del Pavelló Blau al Departament d’Educació, «però això quedà aturat, de cop i sense previ avís, el 2019, quan amb un altre govern a la Generalitat, s’apostà per l’ampliació de l’edifici de l’Escola Sant Jordi, potenciant el concepte d’institut-escola en un únic edifici», en el marc d’aquella negociació del departament amb els centres concertats que no va acabar arribant a bon port.

Tan bon punt es va tancar aquesta via, recorda el consistori en la moció, «l’equip de govern, amb el suport de tots els partits polítics de l’oposició, va engegar de nou la maquinària per instar al Departament d’Educació que reobrís la carpeta de construir un nou edifici que albergués l’educació secundària i els estudis postobligatoris». I que, paral·lelament, l’Ajuntament, amb el seguiment del Departament d’Educació, «va reactivar la cessió de terrenys de la zona del Pavelló Blau, primer aprovant la segregació dels terrenys (gener de 2023), i després la cessió dels mateixos terrenys (març de 2023)». Amb la cessió feta, el Departament va informar l’Ajuntament d’un entrebanc en la cessió dels terrenys: una canonada de gas situada a la part inferior dels terrenys que s’havia de retirar. Davant d’aquest contratemps, segons detallen fonts municipals, els serveis tècnics van fer els informes pertinents «fins a arribar al punt que en el ple del passat 18 de setembre es va tornar a aprovar la segregació dels terrenys sense la part de la canonada per tal de fer la cessió definitiva d’aquests». Per tant, la pilota ja està plenament a la teulada de la Generalitat.

Per aquest motiu, la moció aprovada per tots els grups del consistori navassenc exigeix que el Departament d’Educació «inclogui als pressupostos de la Generalitat de Catalunya del 2024, a través del Programa d’encàrrecs d’actuacions (PEA), la dotació econòmica necessària per iniciar el projecte constructiu del nou institut públic de Navàs». També que el mateix departament «prengui el compromís, per escrit i signat», de negociar amb la propietat dels actuals terrenys cedits on s’hi alcen els mòduls prefabricats –des del curs 2012-13– i que «es faci càrrec íntegrament de les despeses que es puguin originar, sense que això no sigui un perjudici per continuar mantenint i millorant els problemes estructurals que puguin tenir els mòduls esmentats».

Subscriu-te per seguir llegint