Opinió | PEDRA SECA

La ciutat desconeguda

Hi ha 20.000 conciutadans «centrals» vivint escampats arreu. Per aquests mons de déu (i dels ateus) hi ha una ciutat sencera amb la meitat de la població d’Igualada o el doble de la de Solsona. I caldria afegir-hi als no inscrits a cap oficina consular.

En Jordi Escudé ho explicava a aquest diari amb les dades comparades i percentils. És interessant observar-ho en algunes comarques a on el fenomen és acusat, incrementant-se molt el darrer any. Soc incapaç de saber si és una bona o una mala notícia. Hi deu haver de tot, però per al conjunt és indefinit saber si és positiu o el contrari.

En l’informe no s’expliquen les raons de l’èxode, però m’he atrevit a fer-ne categories. En aquests dies amb Pedro Sánchez, l’home inoxidable posant l’amor al centre, és segurament aquesta la raó de partença d’una part dels emigrants moderns. En unes vacances o una estada d’estudis és probable trobar la mitja taronja forana. Davant d’un estat com el de l’enamorament molts i moltes accepten canviar un fus horari o dos per estar amb la persona estimada. Uns altres són els estudiants. Hi ha màsters, postgraus i tot d’opcions de formació superior a les universitats mundials per a curiosos, valents i amb recursos econòmics. Calen aquests tres ingredients per fotre el camp a estudiar lluny del nucli familiar. A la resta els enquadro en una dicotomia d’Epi i Blas: raons econòmiques bones o raons econòmiques fotudes.

Barcelona és plena d’«expats» (forasters vinguts a treballar amb bons sous i condicions favorables per part de l’empresa contractant). A la inversa no és d’estranyar: alguns dels nostres millors perfils professionals reben propostes estrangeres per incorporar-se a Hamburg o Hèlsinki. De fet, en força indrets mundials, sobretot a Europa, Estats Units o Japó, per una mateixa feina (sigui de cambrer, metge o directiu) els salaris i les condicions professionals són millors. I després queden els desesperats. Els tips de no trobar el seu lloc a la societat local ni la feina d’acord amb les seves expectatives. Opten per esmunyir-se sense fer massa soroll. Altra cosa és com els hi va perquè marxar sense xarxa i/o sense idiomes pot derivar en haver-se endut la precarietat a la motxilla per tenir-la de companya de pis com aquí. Tal cosa és fotuda i li pot passar a qualsevol.

Les xifres en detall mostren alguns fets curiosos. En el darrer any, del Solsonès han marxat oficialment 103 persones. És l’1% de la població. Alguna cosa deu succeir a la Solsona post-Novell. Però cal anar amb compte amb les amanides de xifres. A vegades, tot i ser certes, enganyen. L’Alt Urgell té 5.000 ciutadans vivint a l’estranger del total de 20.000. Estadísticament, és bestial, però aquests «fugats» resideixen quasi tots a Andorra. Misteri resolt.

Els CERA («Electors Residents Absents») a Itàlia són els «italiani all’estero» i tenen un cert poder i categoria. Entre altres concessions voten una llista pròpia. Són sis milions i els partits han de presentar candidatures de migrats pels mateixos desplaçats. Viure a Austràlia i ser diputat a Roma. Només a ells se’ls hi acudiria.