Súria celebrarà Sant Sebastià amb teatre, música i la tradicional cercavila després de renovar el vot de poble

El dissabte 20 de gener concentrarà els actes centrals de la festa, que arrencarà dos dies abans amb el pregó

Cercavila pels carrers de Súria durant la festa de sant Sebastià de l'any passat

Cercavila pels carrers de Súria durant la festa de sant Sebastià de l'any passat / ARXIU | MIREIA ARSO

Jordi Escudé

Súria ja té a punt els actes de la Festa Major d’Hivern en honor a Sant Sebastià, que celebrarà el dissabte 20 de gener, amb el tradicional vot de poble i la cercavila posterior, i també amb teatre i un concert. Amb aquesta celebració, Súria renova cada any la promesa de culte al sant que el poble li va fer per primera vegada el 1885 per ser deslliurat del còlera.

Els actes centrals se celebraran el 20 de gener, però el tret de sortida el donarà el pregó del dijous dia 18, a les 8 del vespre al saló de sessions de l’Ajuntament. Consistirà en una xerrada que porta per títol «Valentí Camps, un alcalde de Súria en temps cabdals», i anirà a càrrec del seu besnet, Marcel Camps Colomés, estudiós, autor d’un llibre sobre la trajectòria i vicissituds d’aquest mateix surienc. Clourà l’acte una interpretació musical de la Coral Sòrissons.

L’endemà, a Cal Balaguer del Porxo s’inaugurarà l’exposició «Tot recordant la Mabel Nieto», a càrrec de familiars de l’artista, de Rosa Barbé Jubert i Gemma Valle Solà, comissàries de la mostra, i de Joan Carrió Grau, president del Cercle Artístic de Manresa. I dissabte es faran els actes en honor al sant. A 3/4 de 10 del matí obriran la jornada els Trabucaires del Tro Gros amb una galejada, i a les 11 començarà la missa amb la renovació del vot de poble. Després tindrà lloc la cercavila amb la participació de la Cobla Súria, els Geganters i Grallers del Poble Vell, els Geganters del Gorg de l’Olla, el Ball de Cascavells amb el Tro Gros, els Bastoners de l’Agrupació Sardanista i la Xaranga de l’Escola Municipal de Música, fins a la plaça Sant Joan, on es ballaran sardanes.

A les 6 de la tarda es reprendran els actes amb la representació de «L’habitació de Verònica», una obra de suspens de l’escriptor nord-americà Ira Levin, a càrrec del Grup de Teatre del Foment Cultural, i que també es podrà veure el 27 i 28 de gener, i el 4 de febrer. Finalment, a les 9 de la nit, acomiadarà els actes un concert amb la Cobla Sant Jordi a l’església parroquial.

L’endemà, a 2/4 de 9 del matí, tindrà lloc la caminada i cursa de muntanya «Súria Lastrema», que munta el Centre Excursionista amb dos itineraris, un de 16 quilòmetres i l’altre de 9, amb sortida des del Pla del Pont.