Els Romeus de Monistrol reviuen els estralls de la pesta amb noves escenes teatrals

La festa, que està ambientada al segle XVI, arribarà aquest cap de setmana a la desena edició

El cas antic Monistrol de Montserrat es trasllada al segle XVI

El cas antic Monistrol de Montserrat es trasllada al segle XVI / Arxiu/Mireia Arso

Queralt Casals

Queralt Casals

Monistrol de Montserrat ja ha iniciat el seu pelegrinatge en el temps amb activitats a les escoles del municipi al voltant de la festa dels Romeus, que aquest cap setmana situarà la població al segle XVI, l’època en què es va construir l’església de Sant Pere i la pesta bubònica va fer estralls. La festa arriba a la desena edició amb la incorporació d’escenes noves i altres de recuperades que teatralitzen els fets històrics. Com a novetat, l’espectacle final es trasllada de diumenge a dissabte amb la representació de l’Auca de Romeus.

La construcció de l’església de Sant Pere i la greu pesta que va afectar la població són dos fets que van marcar la història de Monistrol de Montserrat. Al seu entorn gira Romeus que, des de fa 10 anys, convida als visitants a fer un viatge al segle XVI. La festa arriba aquest cap de setmana, dissabte i diumenge, amb algunes novetats en les representacions teatrals. Segons l’alcaldessa de Monistrol, Núria Carreras, «creiem que ha d’haver-hi petits canvis cada any perquè enganxi al públic, sobretot als visitants que puguin venir de fora».

En aquest sentit, s’ha replantejat la tradicional escena de La visita de l’Abat, que enguany es trasllada a la plaça de la Font Gran, on hi ha el mercat i d’aquesta manera, segons el guionista de Romeus, Joan Pozo, es farà en «un espai més ampli i acollidor». El mateix indret acollirà una nova escena «en clau d’humor» protagonitzada per la marquesa de Castellbell i les seves criades, «que vol ser una picada d’ullet a la població veïna». També es recuperen recreacions antigues com la de L’amor esquinçat o Les meuques del bordell i es mantenen les escenificacions més tradicionals com l’arribada de la pesta i dels metges (amb la seva particular indumentària), el carro dels morts i el miracle de Sant Sebastià.

En la línia iniciada l’any passat, la festa manté la iniciativa Romeus Infantil, amb tallers a les dues escoles del municipi, Sant Pere i FEDAC, que divendres també podran gaudir d’un espectacle, amb l’objectiu de divulgar l’esperit de la festa entre els més menuts. 

Canvis a l’acte de cloenda

Una de les principals novetats de l’edició d’enguany és el trasllat de l’espectacle de cloenda del diumenge al dissabte. Segons Carreras, això permetrà «que el públic que vingui de fora s’hi pugui quedar», tenint en compte que l’endemà és festa. El muntatge girarà al voltant de l’Auca de Romeus, escrita per Joan Pozo, que resumirà tots els fets que s’hauran anat succeint al llarg del dia en una representació on apareixeran els personatges més simbòlics de la festa, amb una posada en escena que inclourà dansa, llum i so i que acabarà amb un castell de focs.

A banda de les accions teatrals, Romeus es complementa amb el mercat medieval a la plaça de la Font Gran, que enguany s’ha replantejat per fer-lo més vistós i comptarà amb una vintena de parades, moltes de les quals relacionades amb la salut, que donen el toc diferenciador a la festa.