Sant Vicenç reunirà diumenge més d’un centenar de romans armats en una trobada

Hi participaran com a convidades l’agrupació de Bellpuig i la de Tarragona, que apadrinarà els amfitrions

Armats a la plaça de l'Ajuntament de Sant Vicenç, en la trobada de l'any passat

Armats a la plaça de l'Ajuntament de Sant Vicenç, en la trobada de l'any passat / ARXIU | MIREIA ARSO

Jordi Escudé

Més d’un centenar de romans armats de tres colles diferents desfilaran aquest diumenge pels carrers de Sant Vicenç de Castellet en la segona trobada que s’organitzarà en aquest municipi per acomiadar la festa major d’hivern.

La iniciativa és de l’entitat amfitriona, l’Associació de Romans SVC 2019, que vol donar continuïtat a les trobades després de la bona experiència de l’any passat, que va comptar amb els Armats de Manresa i la Guàrdia Urbana de Vila-real. Aquesta vegada, s’ha convidat als Armats de la Congregació dels Dolors de Bellpuig, que van acollir la colla santvicentina a la processó de Setmana Santa; i també als Armats de la Sang de Tarragona, a qui els amfitrions han demanat l’apadrinament, que es farà en el transcurs de la trobada. I és que, si bé a Sant Vicenç els armats ja fa una quinzena d’anys que participen en la Cavalcada de Reis del poble, «som una entitat jove» perquè no es va fundar oficialment fins al 2019, i encara no havia estat apadrinada per ningú, explica el centurió de la colla, Josep Martí.

Diumenge, totes tres entitats es trobaran a les 9 a Cal Soler en un esmorzar, i a les 11 arrencarà la rua des de la plaça Onze de Setembre, en direcció cap al carrer Gran i fins a la plaça de l’Ajuntament, on tindran lloc el gruix dels actes. Es farà una breu presentació identitària i històrica de les colles, i es procedirà a l’acte d’apadrinament de l’Associació de Romans SVC 2019 per part dels Armats de la Sang de Tarragona. Tot seguit, i després d’una minidesfilada de cada colla per la plaça, l’alcalde. Dani Mauriz, els farà l’acte simbòlic d’entrega del bastó de comandament perquè les colles foranes puguin desfilar per Sant Vicenç.

En acabat, continuaran la ruta cap a la plaça d’Anselm Clavé, on mostraran unes primeres evolucions, i tornaran cap a la plaça Onze de Setembre per completar totes les evolucions i figures de les tres colles. La de Sant Vicenç farà l’estrena oficial de «La Mola», que l’any passat ja va recrear com un primer assaig, al costat dels tabalers Pikbé, que sempre acompanyen l’entitat. La festa s’acabarà cap a 2/4 de 2 amb l'entrega d’una cinta commemorativa als participants per penjar a l’estendard de cada colla.

Des que és entitat, i encara més a partir de l’apadrinament d’aquest diumenge, que l’Associació de Romans SVC 2019 és més activa i participa en diversos esdeveniments més enllà de la Cavalcada de Reis. El 3 de març seran a Banyoles, en una trobada de romans armats de tot Catalunya, on s’esperen més de 2.000 participants.