La Festa de l’Arròs de Sant Fruitós potencia els actes més enllà de l’àpat popular

La celebració, que té lloc aquest diumenge, ha ampliat fins a vint-i-cinc el nombre de colles que participen al concurs de cuina d’arrossos

La Festa de l'Arròs de Sant Fruitós té lloc a la zona del Bosquet

La Festa de l'Arròs de Sant Fruitós té lloc a la zona del Bosquet / Arxiu/Oscar Bayona

Queralt Casals

Queralt Casals

Sant Fruitós de Bages acollirà aquest diumenge una de les celebracions més genuïnes de la població: la Festa de l’Arròs. Més enllà de l’àpat popular, que cada any reparteix més de 3.000 racions d’arròs, la festa potencia les activitats que giren el seu voltant i que s’estenen durant tota la setmana prèvia, com és el cas de l’oferta gastronòmica del «7 d’arròs». Aquest any, el concurs de cuina d’arrossos ha augmentat fins a 25 el nombre de colles participants i els gegants del poble estrenaran vestits.

La Festa de l’Arròs a Sant Fruitós de Bages, declarada d’interès turístic, tornarà a omplir aquest diumenge la zona del Bosquet de centenars de persones que es reuniran per gaudir de l’històric àpat, més enllà del qual el municipi acull un gran nombre d’activitats paral·leles.

En aquesta edició, el consistori ha optat per augmentar fins a 25 el nombre de colles que participen en el concurs de cuina d’arrossos. Els participants podran cuinar qualsevol varietat d’arròs, ja sigui d’entrant, segon plat, o de postres i el jurat tindrà en compte cinc paràmetres, com són la presentació, l’elaboració, el gust, la textura de l’arròs i l’originalitat de la recepta. També es genera un espai on els grups que es queden a dinar al Bosquet es puguin fer la seva paella amb comoditat.

Propostes gastronòmiques

Una de les activitats que s’organitzen al voltant de la festa és el «7 d’arròs», una proposta gastronòmica que compta amb la col·laboració de restauradors del poble, que s’uneixen per dedicar 10 dies al producte estrella de la celebració. Des del passat 1 de febrer i fins diumenge, es poden degustar plats d’arròs en els establiments adherits. També es farà el tradicional tast maridatge d’arrossos i vins que tindrà lloc aquest dijous al Nexe, amb arròs del Molí de Pals i vins de les DO Pla de Bages, Tarragona, Penedès i Terra Alta.

Diumenge serà el dia central de la festa. A la una del migdia, es farà l’habitual recepció d’autoritats i convidats a la Casa de la Vila i, tot seguit, la passada d’autoritats i parelles al Bosquet. Posteriorment, hi haurà la benedicció i el repartiment de l’arròs. Pel que fa a l’habitual homenatge als membres de la Colla de la Festa de l’Arròs, en aquesta edició, Josep Maria Lupón i Esther Sala seran la parella homenatjada, que han col·laborat a la festa durant més de 25 anys, des de la dècada dels 80 fins al 2010. També es farà un homenatge i un record al cuiner Oriol Sardà.

En el marc de la festa de l’arròs, els Geganters i Grallers de Sant Fruitós de Bages celebraran la vint-i-cinquena Trobada de Gegants, durant la qual s’estrenaran els vestits nous dels gegants, Sala i Ricardis, a les 12 del migdia, a la plaça d’Alfred Figueras. La trobada comptarà amb la participació d’una dotzena de colles, entre les quals la de Mendillorri (Pamplona), que protagonitzaran una cercavila per l’entorn del Bosquet. També durant tota la jornada, hi ha programades múltiples activitats paral·leles com la botifarrada, la trobada de puntaires, la mostra d’entitats, la fira d’artesans, les passejades en cavall i poni pels nens, l’audició de sardanes i actuacions de cultura popular.

Repartiment previ de tiquets

Els tiquets per l’Arròs es repartiran prèviament mitjançant les entitats i associacions locals, la resta que quedin disponibles es distribuiran per internet a través de la web municipalwww.santfruitos.cat. Tal com s’ha fet en les darreres edicions no es repartiran tiquets el mateix dia de la Festa de l’Arròs i també hi haurà la possibilitat de demanar arròs amb verdures.

Paquets turístics per gaudir de la festa de dins

Per viure la Festa de l’arròs des de dins, l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha elaborat uns paquets turístics. D’aquesta manera, les persones vingudes de fora del municipi poden conèixer tots els detalls de la festa i descobrir l’oferta turística de la població. Els paquets turístics per aquest diumenge inclouen gaudir de l’esmorzar de botifarra a la brasa, visitar les pintures rupestres, entrar a l’espai on es cuina l’arròs, fer un vermut al trenet turístic i dinar un plat d’arròs al Bosquet. El preu de l’experiència és de 25 euros per a dues persones.

Subscriu-te per seguir llegint