Bàsquet/Lliga Endesa

El Baxi no pot tornar a deixar el Baskonia fora de combat (82-90)

Els bascos es mostren més sòlids en els instants determinants de l'últim quart, impulsats per Howard, i es revengen mínimament d'haver quedat fora de la Copa a mans dels manresans

Jordi Agut

Jordi Agut

El Baxi no ha pogut tornar a deixar el Baskonia amb un pam de nas. Un darrer quart desencertat en atac i de mèrit dels bascos, amb un Howard llançat i un Moneke decisiu en un tir de tres, han fet perdre per 82-90 uns manresans que queden amb balanç igualat amb nou victòries i nou derrotes i fora de les vuit primeres posicions.

El Baxi ha arrencat el partit amb dos bases, Dani Pérez i Taylor, se suposa que per tenir més control, i tots dos, amb un triple del català, primer, i dos tirs lliures de l'estatunidenc, després, han anotat els primers punts locals (5-2). Els primers moments han tingut força ritme per totes dues bandes, amb un Baxi que defensava de manera correcta, tret d'una penetració de Chiozza, i que trobava Robinson i Geben a dins i una antiesportiva a Dani Pérez que situava l'11-6.

Però l'entrada de Moneke a la pista ha afermat el seu equip en defensa. Ell mateix ha fet un triple i ha assistit Costello perquè empatés a 11 punts. El Baxi ja havia canviat tot l'equip inicial i tots els jugadors, menys Valtonen, havien saltat a pista amb el 14-11, després d'un triple en transició de Badio. Vaulet, retornat després de tres mesos de lesió, ha entrat per controlar bé Moneke, amb tap inclòs, i per anotar en una màxima distància que hauria pogut ser més si s'hagués aprofitat una contra castigada per Dani Díez amb un tir de tres. Però cinc punts seguits de Dani García, amb triple inclòs, i dos tirs lliures de Badio han establert el 23-14 amb el qual ha finalitzat el primer quart.

El segon període ha estat més de mastegar sorra a l'inici. En tres minuts i mig, el parcial era de 3-2, amb tres punts de Robinson per als locals. El Baskonia ha rebaixat els deu punts de marge amb un triple de Rogkavopoulos (26-19) i ara el duel s'assemblava més a una partida d'escacs amb moviments de peces constants per les dues bandes. El tècnic local ha demanat temps, però l'ala grec ha castigat amb un 2+1 per acostar encara més els seus (26-22).

L'entrenador del Baxi ha tornat als dos bases i Dani García ha trencat el parcial amb un triple i després s'ha estalviat una antiesportiva a Marinkovic que els col·legiats havien indicat en primera instància. Els amfitrions seguien fluixos en el tir i era el rebot ofensiu o els encerts de Dani García els que els permetien mantenir l'avantatge (34-29), però un parell de bones accions de Kotsar han permès restablir l'empat (34-34). Fins al final, un bàsquet de Robinson respost per un triple de Marinkovic per donar avantatge als vitorians a la mitja part.

El partit agafa velocitat

Tot el que no entrava fins aleshores ho ha fet en els primers minuts de la represa. Un parcial de 8-0, amb bon lideratge de Taylor, ha obligat Dusko Ivanovic a aturar el partit als dos minuts (44-37). Tot el període ha estat d'avantatge local, però sense poder-se escapar en el marcador. Després d'un triple de Geben han arribat tres tirs lliures de Howard per una falta inexistent de Taylor i un altre tir de tres punts de Costello ha tornat a acostar el seu equip (49-46).

El duel ha entrat llavors en una competició de triples de la qual Costello, autor d'un altre tir des de la distància i d'una continuació, n'ha sortit guanyador (53-54, a 3.57). El Baxi ha reaccionat amb sis punts seguits de Vaulet, que ha tornat en gran forma. L'argentí n'ha clavat cinc més després que els àrbitres indiquessin falta en el tap més clar de la temporada, un de Travanté a Sedekerskis. En la bogeria dels darrers segons, Costello ha anotat de tres i en un cop de dits per deixar el duel obert (66-63) al final del tercer període.

I el darrer període també ha començat amb velocitat de creuer. El Baxi ha tornat a fer una altra estebada, novament de la mà de Taylor i Robinson (73-67), però Markus Howard es trobava en un d'aquells moments en què sembla posseït. Ha acostat el seu equip (75-74) i ha permès Rogkavopoulos empatar el resultat després d'una falta de Sagnia marca de la casa de la tripleta arbitral (75-75, a 5.49). Ara cada bàsquet era una batalla, com en un xoc molt violent entre Travanté i Chiozza amb 79-79 que ha acabat amb el base del Baskonia lesionat.

Taylor, amb un 2+1, ha donat aire a 3.20, però amb Howard a la pista tres punts no són res (82-82). Després, Rogkavopoulos ha anotat després d'aprofitar un rebot en què la pilota semblava haver sortit i el Baxi anava a remolc a un minut i mig, amb triples fallats de Robinson i Taylor. El Baskonia tenia l'opció d'obrir forat i ho ha fet Moneke amb un tir de tres dolorosíssim, només el seu sisè punt (82-87, a 57 segons). Badio ha tingut un tir obert clar per reduir la distància, però no està en el seu millor moment i ha errat. En la següent jugada, un bàsquet de mèrit de Sedekerskis ha tancat les possibilitats locals i ha donat pas a un epíleg amb volta d'honor de Moneke inclosa.