L

a família propietària de Periques, antic edifici templer situat a Puig-reig, ha rehabilitat totalment l'immoble, després d'un període d'obres de 12 anys i que els últims habitants en marxessin als anys 70. "Hem treballat per aconseguir que el seu aspecte sigui el més semblant possible a l'època en què va fer-se, al segle XIII", explica el seu propietari, Joan Comellas.

Concepció Ballarà, copropietària, relata que "la casa és tota de pedra, i en molts llocs hi ha esculpides les marques dels picapedrers". Amb l'objectiu de conservar-les, de fet, aquesta família de Casserres, que té en propietat l'històric edifici des de fa 300 anys, ha dut a terme la neteja de les parets amb un òxid especial per restaurar pedra i vidre. "Cal tenir en compte que, després que s'hi deixés de viure i fins fa 12 anys, va haver-hi bestiar, perquè va utilitzar-se com a granja", diu Ballarà, que afegeix que "la casa, en realitat, estava en molt mal estat; així doncs, ha suposat un cost econòmic i d'esforç familiar important". En tot aquest temps, Joan Comellas, que prefereix no desvelar la inversió feta a l'edifici, relata que "el cost ha estat, però, molt elevat" i que només hem rebut una petita ajuda del fons Leader al llarg dels 12 anys que s'hi han fet obres". Ara, doncs, la família Comellas es proposa "rendibilitzar la inversió, però sobretot fer més present la història d'aquest edifici, en el qual es poden observar arcs gòtics i en què encara hi ha marques dels templers, com una creu que presideix el pati exterior", diu Ballarà. A partir d'ara, doncs, el que havia estat una fortalesa templera acollirà actes culturals d'una manera puntual i tot tipus de celebracions, "sempre amb la intenció de conservar-ne l'esperit històric i de l'edat mitjana", assegura Joan Comellas. A més de les diferents estances que es dedicaran a trobades i celebracions, la casa té cinc habitacions "per tal que aquelles persones que busquin tranquil·litat puguin fer-hi estades", afegeix també Concepció Ballarà.

Per celebrar la inauguració de l'immoble rehabilitat, Periques, que té una petita ermita al seu entorn, acollirà diumenge un concert de l'Orquestra de l'Escola de Música del municipi, sota la batuta de Josep Noguera, director de la Polifònica de Puig-reig. Cal Periques va ser erigit pels templers com un edifici agropecuari. Així doncs, en el mateix enclavament podem trobar tant l'ermita com la fortalesa, que, després d'acollir templers, va ser casa de pagès.

La comanda de Puig-reig va ser, de fet, entre els segles XIII i XIV, una comanda rural important. Per aquest motiu, els templers van construir aquest edifici fortificat, adient a la gran explotació agropecuària dels monjos-cavallers: que és el que es coneix avui amb el nom de mas de Periques.

Els templers també van construir el pont que encara avui travessa el Llobregat, i aprofitant les restes arquitectòniques de l'antiga església romànica de Sant Julià (coneguda avui com el Carme de Periques) van construir la capella. Fou aleshores quan va abandonar-se l'antic castell feudal, que no s'adequava a les necessitats dels monjos templers, i aquells que tenien poder de decisió dins l'orde van situar-se en aquesta fortificació, que ha passat els darrers 30 anys abandonada.