L'església parroquial de Sant Esteve de Bagà serà inaugurada avui coincidint amb la celebració de la tradicional Festa de l'Arròs. L'acte consistirà en una missa celebrada pel nou bisbe de Solsona, Xavier Novell, a 1/4 d'11 del matí, i pels volts de les 11 hi haurà la inauguració oficial de les obres, amb la presència del president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué.

El procés per posar en marxa aquestes obres va començar el 2004, i ara, set anys després, són una realitat. Les obres han consistit en la reconstrucció de la coberta, que presentava moltes teules trencades i algunes en avançat estat de podriment, i s'ha desmuntat l'antiga teulada i els pilars que la subjectaven i se n'ha format una de nova. També s'ha reformat el campanar, que s'ha tornat a les proporcions primitives i s'hi han incorporat unes escales interiors metàl·liques, a més de l'automatització del mecanisme del toc de campanes. A part, s'han adequat els espais per fer-los més accessibles.

La redacció del projecte i la direcció de l'obra ha estat a càrrec del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local i el pressupost total destinat a la restauració ha estat de gairebé 687.476 euros, finançats per la Diputació de Barcelona.

Segons l'alcalde de Bagà, Nicolás Viso, el resultat de les obres és excel·lent. Afegeix que s'ha se-guit un criteri molt correcte, "per les grans dimensions que suposava la restauració de l'edifici, tenint en compte que ha tingut diferents fases de modificació al llarg de la seva història". Viso destaca que eren unes obres molt esperades i que eren necessàries per preservar el monument en les millors condicions possibles, tant pels seus valors patrimonials com pels socials i culturals.

La restauració ha permès retornar la imatge de l'església parroquial de Sant Esteve a la que tenia el segle XIV, el segle en què va ser consagrada, després d'algunes reformes que s'han anat fent en diferents èpoques, i reparar totes les fissures que havien sorgit al llarg dels anys per manca d'un manteniment acurat.

Les obres, que van començar el març del 2010, han acabat en el termini establert i, segons Nicolás Viso, es va creure que, vist la bona evolució de les obres fa unes setmanes, una bona data per a la inauguració era el dia de la Festa de l'Arròs.

Una església històrica

Des de l'any 1977 no s'havia fet cap reforma important a l'església parroquial de Sant Esteve. Aleshores les obres també van ser a càrrec de la Diputació de Barcelona i van consistir en la remodelació de l'interior i en la destrucció de la sagristia, espai que ara ocupa la plaça Serra i Vilaró.

L'església va ser construïda entre el 1330 i el 1446, al voltant de les cases que s'havien aixecat anys abans. El monument parroquial, inicialment d'estil gòtic, és dedicat a Sant Esteve i va ser una iniciativa de la Universitat de Bagà (l'actual Ajuntament) i impulsada per la societat civil de l'època medieval, segons els documents municipals que encara es conserven.

El segle XVII l'església va tenir la primera remodelació, que va provocar la modificació de la silueta amb la construcció d'una única teulada per tota la planta de l'església. Durant aquest segle també es va construir una nova sagristia.

El 1753 l'edifici va patir un incendi, i és possible que, per aquest motiu, a principi del segle XIX es remuntés la coberta en un nivell superior, fet que va donar al temple l'aspecte que tenia fins als inicis de la reforma actual.

Durant la Guerra Civil Espanyola es van perdre alguns retaules, vitralls i campanes, elements afegits progressivament durant les dues dècades següents juntament amb altres mobiliaris. Amb l'última restauració, que s'inaugura avui, s'espera deixar l'església en bones condicions i en un estat similar a l'església original construïda fa més de set-cents anys.

Un ball cerdà multitudinari

Avui, Bagà repartirà unes 2.500 racions d'arròs, un dels actes més esperats cada any per al segon diumenge de febrer al Berguedà. Enguany, a part de la inauguració de les obres de l'església parroquial de Sant Esteve, s'ha de destacar la celebració del 60è aniversari de l'Esbart Cadí de Bagà.

L'entitat ha decidit iniciar els actes de commemoració dels seus seixanta anys d'història en un dia important i festiu per a la vila amb una iniciativa multitudinària: aconseguir el ball cerdà més gran que s'ha vist mai. Tots els interessats a participar-hi sortiran del carrer del Raval aproximadament a les 11.45 i avançaran fins a la plaça Porxada al ritme de la música. Un cop hi arribin, es col·locaran per tornar a repetir la ballada popular. La intenció és reunir més de 200 parelles de balladors, i durant les últimes setmanes s'han fet tallers per ensenyar els passos de la dansa. A continuació, i per esperar l'arròs, l'Esbart Cadí farà la seva actuació.