El ple del Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat aquest dimecres treure a concurs els treballs de rehabilitació de tota la coberta de la Torre Nova de Cal Pons de propietat municipal, per un import de 208.752 euros. Si les previsions s'acompleixen, aquests treballs es podrien començar aquesta tardor segons ha explicat a Regió7, Josep Maria Altarriba, l'alcalde de Puig-reig.

Aquesta obra disposa de finançament al 50% dels fons europeus Feder. La resta li posarà el consistori ha assegurat el batlle. El febrer del 2017, l'aleshores consellera de Governació Meritxell Borràs, va presentar a Gironella una inversió pública d'1,9 milions d'euros per recuperar edificis públics del patrimoni industrial al Berguedà anomenada «Valorització del patrimoni industrial del Berguedà» presentat sota el paraigües del Consell Comarcal motiu pel qual és l'ens comarcal qui licita aquesta obra. Una d'aquestes accions és la de cal Pons.

Tot i que a finals del 2015 el consistori local va fer una inversió de 50.000 euros a la Torre Nova, va ser una actuació d'urgència per evitar humitats que va afectar «una petita part de la teulada» ha declarat Altarriba. D'aquí que sigui necessari fer-hi una actuació integral de millora de la coberta amb l'objectiu d'evitar la degradació d'aquest immoble que està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (Bcin). A banda d'arranjar la teulada també es faran nous tancaments «per assegurar que no es malmeti» .

El 2013 el consistori ja havia rebut una ajuda feder per fer una actuació de 700.000 euros a aquest edifici però va haver de renunciar als 350.000 euros de l'ajuda perquè no va trobar diners per posar la part que li tocava.

Per l'alcalde de Puig-reig aquesta actuació suposa «posar fil a l'agulla per a la recuperació d'un espai emblemàtic de les colònies del Llobregat que ja hauria d'haver estat feta de fa anys». Altarriba es refereix al projecte que el 2007 va confegir el consistori de Puig-reig que preveia invertir 2,7 milions d'euros en aquest edifici municipal en dues fases. Pel dirigent local la Torre Nova de cal Pons «és un espai representatiu del que va ser la indústria entre finals del segle XIX i la primera meitat del segle XX». Ara bé, el cost de les obres a realitzar és inassumible per les arques d'un ajuntament com el de Puig-reig. Per això l'alcalde ha dit que és imprescindible comptar amb ajudes. De moment han aconseguit 20.000 euros per arranjar el bosquet.