Més de 400 alumnes han fet vibrar la plaça de Sant Pere de Berga. Són els integrants de les orquestres escolars del projecte Superfilharmònics. La cèntrica plaça de la capital berguedana ha acollit el concert de final de curs d'aquesta iniciativa que va néixer fa cinc cursos i que ja integra més de quatre centenars d'alumnes de Berga, Cercs i Gironella. Avui al matí han mostrat als familiars i amics una part de la feina feta durant el curs amb la interpretació d'un salt de Patum conjuntament amb la banda de l'Escola Municipal de Música de Berga i els músics del centre especial de treball Taller Coloma.

La plaça de Sant Pere s'ha omplert amb els músics, professors i familiars. A les 12 del migdia ha començat el concert que ha durat prop de mitja hora. La calor i el sol que queia a la plaça no ha impedit que els joves músics hagin interpretat les melodies patumaires que han estat assajant durant els darrers mesos. L'actuació ha finalitzat amb tirabols i els aplaudiments de tots els presents.

En cinc anys el projecte ha crescut i a hores d'ara hi participen les escoles de Santa Eulàlia, Sant Joan, la Valldan, Xarxa i Vedruna de Berga, així com també l'escola pública de Gironella i el CEIP Sant Salvador de GironellaSant Jordi. En total, més de 400 alumnes de cicle mitjà que durant una hora a la setmana s'endinsen en el món de la música formant part d'una orquestra, ja sigui de corda o de vent.

El projecte

El que va començar com una prova pilot amb vint-i-cinc alumnes de la classe de quart de primària de l'escola Santa Eulàlia de Berga, el 2014, s'ha convertit en un projecte que implica més de quatre-cents infants de set centres educatius de Berga, Gironella i Sant Jordii un total de dinou professors, entre els especialistes de música de primària i els professors de l'Escola Municipal de Música de Berga.

L'orquestra s'ha fet un lloc a les escoles de primària que formen part del projecte Superfilhàrmonics. Una iniciativa social que promou la pràctica d'un instrument a joves fora de les instal·lacions de l'Escola Municipal de Música de Berga i que busca donar l'oportunitat a tothom qui hi participa a formar part d'un conjunt instrumental i el que això comporta.

A més dels alumnes, que en són els protagonistes, i dels professors -tant els especialistes de cada centre com els professors d'instrument de l'Escola Municipal de Música de Berga, que són treballadors de l'Ajuntament de Berga, que aposta pel projecte-, una pota important dels Superfilharmònics han estat les AMPA dels centres, que han col·laborat amb intensitat perquè les orquestres fossin una realitat. Com? Amb la compra dels instruments, imprescindibles per realitzar l'activitat.