El Berguedà saldarà una demanda històrica en l'àmbit del transport públic, en aquest cas, una demanda dels estudiants universitaris. A partir del setembre, una nova línia de bus de freqüència diària unirà BergaAixí ho ha anunciat aquest divendres el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, acompanyat del president del Consell Comarcal del Berguedà en funcions, Josep Lara i el conseller de Transports, Abel Garcia, dins del paquet de millores per al transport públic de la comarca.

Fins ara, els joves universitaris que estudien a la Universitat Autònoma de Barcelona no tenien cap possibilitat de desplaçar-se directament fins al campus de Bellaterra i es veien obligats a fer servir cotxes particulars o bé utilitzar altres línies de transport indirectes fins a Barcelona o bé fins a Manresa fent transbordament per dirigir-se al seu centre d'estudis. A partir del setembre, aquests joves tindran l'opció d'utilitzar la nova línia de transport que unirà Berga amb la Universitat Autònoma de Barcelona fent parades a la resta de poblacions del Berguedà i el Bages (fins a Sallent) i amb el preu de la tarifa integrada que existeix a la comarca des de fa dos anys. Tal i com ha detallat el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, la nova línia oferirà uns horaris adaptats a les entrades i sortides dels alumnes de classe. Concretament, s'ha previst que l'arribada al campus sigui a les 8 del matí i que hi hagi tornades cap al Berguedà a les 14.30 hores i a les 19 hores.

Gavín també ha presentat d'altres novetats que suposaran una millora del transport públic del Berguedà per als estudiants. En aquest sentit, ha anunciat una millora i adaptació dels horaris de la línia entre Manresa i Bagàque estrenarà el proper curs el cicle formatiu de grau superior d'Ensenyament i Animació Socioesportiva i que ja fa anys que ofereix estudis de grau professional de Conducció d'Activitats Físicoesportives en el Medi Natural i els estudis de règim especial esportius de Tècnic en muntanya mitjana. A partir del setembre, els horaris de la línia de Manresa a l'Alt Berguedà estaran adaptats a les entrades i sortides del centre, "perquè el transport públic sigui una opció viable pels alumnes del Berguedà i també del Bages", han assegurat.

Les millores també tindran impacte en la línia que uneix Berga i Vic, per la carretera de Prats de Lluçanès. En la mateixa línia que la proposta per a l'institut de Bagà, s'han adaptat els horaris d'aquestes línies amb els horaris d'entrada i sortida de les aules dels estudiants de la Universitat de Vic. A partir del 12 de setembre, hi haurà un bus que arribarà al campus a 3/4 de 8 del matí per facilitar el desplaçament dels joves i hi haurà servei de tornada a les 12 del migdia, a les 3 de la tarda i a les 7 del vespre. "Volem que els joves vegin el transport públic com una utilitat", ha recordat Gavín.

Més freqüència de línies a l'Alt Berguedà

Deixant de banda les novetats proposades en l'àmbit del transport públic adaptat a les necessitats dels estudiants, també s'han presentat dues millores destinades a tots els usuaris, en concret de l'Alt Berguedà. Per una banda, Josep Lara ha avançat que s'incorporarà un nou horari de servei pel que fa a la línia que connecta Berga amb la Pobla de Lillet. Fins ara, hi ha un bus que surt a les 2 de Berga i el següent no parteix fins a les 7 de la tarda. "Després de les demandes rebudes, hem estudiat el cas i hem incorporat un nou servei que sortirà a les 5 de la tarda de Berga i facilitarà als usuaris tornar a casa més d'hora si han de fer gestions i no tenen temps d'agafar el bus de les 2", ha dit Lara.

Per altra banda, el conseller de Transports Abel Garcia ha anunciat també l'ampliació de la línia de transport a al demanda als pobles de la Vall del Pedraforca "Encara hem de treballar i concretar els horaris, però la idea és que hi hagi més freqüència de la línia del transport a la demanda que uneix Tuixén, Saldes i Vallcebre amb Guardiola de Berguedà adaptada a la línia regular de transport, per facilitar als veïns i turistes de cap de setmana la mobilitat per la comarca", ha explicat, així com també millores de la línia de la Pobla de Lillet i Castellar de n'Hug. "Ho acabarem de treballar properament segons les possibilitats que ens ofereix la línia regular", han advertit.

Creixement dels usuaris

Isidre Gavín ha donat xifres sobre l'ús del transport públic a la comarca del Berguedà. En tres anys, el nombre d'usuaris totals del transport públic al Berguedà ha crescut un 31,5% passant dels 185.500 usuaris als 237.000 usuaris. Segons Gavín, i coincidint amb Josep Lara i Abel Garcia, el creixement es deu a les millores que s'han anat introduint en els darrers anys com per exemple, amb la incorporació del Berguedà en el sistema d'integració tarifària, les modificacions i ampliacions d'horaris i de línies, així com també l'adaptació del transport a la demanda a tota la comarca. Els responsables polítics esperen que amb la incorporació de les noves millores presentades aquest matí, els usuaris continuïn creixent. "La nostra aposta és adaptar-nos a les necessitats del territori perquè els seus veïns puguin desenvolupar-hi el seu projecte de vida", ha assegurat Gavín. Per la seva banda, Garcia i Lara s'han mostrat satisfets de la bona relació mantinguda amb els responsables d'Infraestructures i Mobilitat per a la millora del transport a la comarca.