L'Associació Cultural Esplai de l'Ametlla de Merola ha estat una de les guanyadores dels Premis Ateneus 2019. L'entitat de la colònia puig-reigenca ha estat distingida amb el primer premi en l'apartat de Creativitat Artística dels Premis Ateneus 2019 per l'enregistrament del disc on es recullen les músiques de la festa major de l'Ametlla de Merola. Un treball que es va editar el passat mes de setembre i enregistrat per la Cobla Sant Jordi-CIutat de Barcelona, sota la direcció musical de Josep Maria Conangla.

Tal i com ja va explicar extensament Regió7, el disc Festa Major. L'Ametlla de Merola recull el Ball de Cascavells i el Ball de Nans, amb els arranjaments per a cobla de Josep Conangla i Escudé, datats del 1928; el Ball de Gegants, escrit per Josep Maria Conangla i Triviño el 1990, i el Ball del Gegantó, estrenat el 2016 i obra de Jordi Vilà. També inclou la sardana La Festa Major de l'Ametlla de Merola, de l'avi Conangla.

La iniciativa va sorgir fa un any sota la direcció del músic Jordi Vilà, Toti, director dels balls de la festa major de l'Ametlla de Merola, ja que fins al moment no havia existit mai cap enregistrament d'aquestes melodies. Fins ara s'utilitzaven gravacions fetes durant la festa major, però no hi havia cap gravació professional. La gravació es va realitzar durant un matí a l'estudi 44.1 d'Aiguaviva després d'un únic assaig amb Conangla i Vilà com a directors de la formació de manera excepcional.

Mateu Fité, membre i expresident de l'Associació Cultural Esplai de l'Ametlla de Merola va rebre el guardó de mans de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga en el lliurament de premis que va tenir lloc aquest dilluns a l atarda al Palau de la Generalitat. Es tracta de la trentena edició d'aquests premis que organitza la Federació d'Ateneus de Catalunya.

L'Associació Cultura Esplai és l'entitat que engloba tota l'activitat Cultural de l'Ametlla de Merola, des de la Festa Major, la colla gegantera, la programació teatral, la festa de Sant Jordi, la calvalcada de Reis i també Els Pastorets, que aquest any arrenquen temporada el proper dia 22 de desembre en la que serà la primera representació de Pastorets amb la nova platea de butaques instal·lada a principis d'any.