Olvan estrena un nucli antic que ha d’obrir nova etapa d’identitat local

Un projecte de 290.000 euros renova l’enllosat i obre espais verds al voltant de l’església

El nou aspecte del nucli antic d’Olvan reurbanitzat

El nou aspecte del nucli antic d’Olvan reurbanitzat / DEP TERRITORI

Miquel Spa. Olvan

«És més que una reforma urbanística; crec que el nou nucli antic crearà una nova identitat local i afavorirà la convivència entre els veïns, per tant crec hi veig una obra que permetrà el poble obrir una nova etapa». Així remarca l’alcalde d’Olvan, Sebastià Prat, unes obres que han renovat per sota i per sobre el nucli antic de la població. 

Olvan llueix centre històric renovat. El departament de Territori ha promogut i completat les obres d’urbanització del nucli històric del poble amb una actuació que ha incidit en el valor del projecte arquitectònic, en els criteris de qualitat arquitectònica i de valorització d’elements patrimonials i culturals. Les obres, que han comptat en part amb les aportacions de l’1,% cultural del mateix departament, les ha gestionat l’Incasòl amb un cost de 290.387 euros. Segons han remarcat des del mateix departament, el projecte s’ha basat en una proposta de l’arquitecte Ferran Besa, el qual també s’ha encarregat de la direcció de les obres. L’actuació urbanística ha estat promoguda i finançada majoritàriament per l’Ajuntament d’Olvan amb el 81% del pressupost, ajudes del Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat (PUOSC), del Programa General d’Inversions de la Diputació de Barcelona i pel mateix Incasòl, amb el 18,7% de la inversió.

Les obres s’ha centrat en la urbanització de les places de Sant Sebastià, de l’Església i Major, així com al carrer del Forn. L’àmbit del projecte te una superfície de 1.292 metres quadrats i forma part del que havia estat l’antiga sagrera del municipi, segons han emfatitzat els tècnics responsables del projecte. Així, en les últimes setmanes s’han executat les obres de pavimentació de l’entorn amb un enllosat de pedra natural valoritzada, clavegueram, enllumenat, enjardinament i senyalització del centre històric d’Olvan amb l’objectiu de «millorar la qualitat arquitectònica de l’espai públic prioritzant als vianants i la seguretat viària». 

Amb aquesta intenció, el disseny arquitectònic ha inclòs l’eixamplament de les voreres i l’eliminació de les barreres arquitectòniques donant continuïtat a l’itinerari de vianants. Igualment, s’han creat noves zones enjardinades, s’hi han afegit arbustos al voltant de la plaça de Sant Sebastià i al final del carrer del Forn i s’han trasplantat cinc alzines d’un gran pes simbòlic al municipi situant-ne quatre a la plaça de Sant Sebastià i una a la plaça de darrere de l’església.

Homenatge a les Cinc Alzines i els focs de 1994

L’alcalde ha remarcat que «fins ara portàvem sentimentalment a dins la plaça de Sant Sebastià però a partir d’ara també en tindrem una imatge de plaça, i això amb el pas del temps li donarem valor». En aquest sentit, l’obra ha recuperat com a símbol local el mític arbre de Les cinc alzines, amb cinc troncs naixent d’una mateixa base. L’arbre, cremat en els incendis del 1994, es recupera ara amb cinc alzines plantades a la zona reurbanitzada i guanyada pels vianants.