Berga i Cercs amplien les restriccions d'accés motoritzat a Pedret per evitar aglomeracions i garantir la seguretat

La mesura s'estén durant tots els dies de la setmana i els infractors s'exposen a multes de 200 euros

Banyistes sota el pont medieval de Pedret, a Berga

Banyistes sota el pont medieval de Pedret, a Berga / Nia Escolà/ACN

ACN

Arribar a Pedret aquest agost no serà possible amb vehicle motoritzat. Berga i Cercs han decidit ampliar la restricció -que fins ara era de caps de setmana- de dilluns a diumenge per evitar aglomeracions. L'alcalde de Cercs, Urbici Malagarriga, ha explicat que es fa per garantir la seguretat. "En cas d'incendi, això és un cul de sac", subratlla. La majoria de visitants entenen la restricció i la consideren necessària. "Està bé que, en cas d'incidència, els vehicles d'Emergències puguin arribar", explica el Juan Campos, que ha vingut des de l'Hospitalet de Llobregat amb la seva família. Ha deixat el cotxe a l'Institut de Berga i ha recorregut a peu els tres quilometres que hi ha fins a Pedret. La multa per accedir amb cotxe és de 200 euros.

Banyistes a Pedret

Banyistes a Pedret / ACN/Nia Escolà

Juan Campos ha vingut des del Prat (Baix Llobregat) amb la seva família per passar el dia a Pedret. Ho ha fet amb tot el necessari: motxilles, cadires, taula, i nevera. Es pensava que podria accedir a la zona del riu amb el seu vehicle, però s'ha endut una sorpresa quan ha vist que l'accés estava prohibit. "He decidit passar igualment i exposar-me a la multa. He deixat la dona i el fill, i després he pujat per aparcar bé", ha explicat.

En el seu cas, s'ha trobat la policia i els hi ha explicat la situació. S'ha estalviat la multa, però no sempre és així, les sancions per accedir amb vehicle motoritzat poden ser de fins a 200 euros. Malgrat que comprèn que es limiti el pas, Campos proposa que es deixi passar almenys per deixar els estris.

L'accés a Pedret està prohibit amb vehicle motoritzat

L'accés a Pedret està prohibit amb vehicle motoritzat / Nia Escolà/ACN

"En cas d'incendi, la gent quedaria atrapada"

L'alcalde de Cercs, Urbici Malagarriga, assegura que la restricció d'accés motoritzat es fa per evitar aglomeracions i garantir la seguretat dels veïns. "La carretera és molt estreta i, si la gent aparca a banda i banda, els vehicles d'Emergències no poden passar", assegura. De fet, això va passar l'estiu del 2022 i, per aquest motiu, després d'un informe de Bombers en què alertava de la situació, els dos ajuntaments es van posar d'acord per restringir l'accés motoritzat.

El risc d'incendi és un altre dels principals motius. "La zona és un cul de sac i, si hi ha un foc, la gent quedaria atrapada", assegura Malagarriga, qui afegeix que, de cara a l'any vinent, els dos municipis estudiaran la possibilitat de fer busos llançadora.

Ara, el vehicle s'ha de deixar a l'Institut de Berga, i fer a peu la distància de tres quilòmetres que hi ha fins a Pedret. L'altra opció és aparcar a Cal Rosal i, en aquest cas, la distància és d'uns cinc quilòmetres per la Via Blava. Fins ara, la prohibició es limitava als caps de setmana i, des que es va implantar, l'1 de juliol, els diferents cossos de seguretat ja han interposat 152 sancions per no respectar la senyalització. 

Pedret, una joia medieval

El pont de Pedret, d'origen medieval i de 80 metres de llargada, és una de les joies arquitectòniques de la comarca del Berguedà. Al mateix indret, hi ha l'església de Sant Quirze de Pedret, un dels pocs edificis del segle X que es conserven al país, i un dels millors exemples del preromànic.