S'enfila a 130 la xifra de participants a la Portal Attack de Berga, la cursa nocturna amb bicicletes clàssiques

L'espectacularitat de la prova l'ha convertida en una autèntica festa del ciclisme d'abans. Es farà dissabte i comptarà amb més punts d'animació al barri vell

És l'acte estrella de la Retrotrobada ciclista, que començarà dijous i s'allargarà fins dissabte

Presentació de la Retrotrobada i la Portal Attack. D'esquerra a dreta: Ivan Sànchez, alcalde de Berga; Oriol Rego, membre de l’organització; Ramon Caballé, president del Consell Comarcal del Berguedà

Presentació de la Retrotrobada i la Portal Attack. D'esquerra a dreta: Ivan Sànchez, alcalde de Berga; Oriol Rego, membre de l’organització; Ramon Caballé, president del Consell Comarcal del Berguedà / Anna Costa

Un total de130 corredors amb bicis clàssiques participaran dissabte a la Portal Attack de Berga, una cursa nocturna en format de rondes eliminatòries pels carrers estrets i amb pendent del barri vell de Berga. Amb poc menys d’un quilòmetre de recorregut i 35 metres de desnivell positiu, l'espectacularitat de la prova l'ha convertida en una autèntica festa del ciclisme d'abans. En cinc edicions, la Portal Attack ha més que doblat els participants i cada any ha atret més públic.

Enguany, la Portal Attack augmentarà els punts d’animació al llarg del recorregut i estrenarà una app amb informació en directe sobre el desenvolupament de la prova. L’organització (Club Esquí Berguedà, Ajuntament de Berga i el club Esport Ciclista Gironella) instal·larà tòtems amb codis QR al llarg del recorregut per accedir a l’aplicació web i també hi haurà gots de l’esdeveniment no retornables a les parades de la Food Attack (1 euro) que incorporaran el codi QR. Es pot accedir al web en aquest enllaç

Oriol Rego, membre de l’organització la Portal Attack, ha explicat que en el transcurs del recorregut es podrà veure una disciplina esportiva "que no té res a veure amb el ciclisme". No ha volgut avançar detalls, però ha afegit que "serà una demostració del què podria ser la llavor d'una nova experiència".

Una altra novetat serà la ronda especial que es farà conjuntament amb la Fundació la Llar, amb motiu del 50è aniversari de l'entitat, i amb el suport de Guies d'Arrel.

Ciclisme i pólvora fins al portal de Santa Magdalena

Poc més d’un quilòmetre és la distància que separa la sortida (Ronda Moreta, 20) i la línia d’arribada (Portal de Santa Magdalena) del circuit urbà de la Portal Attack. El repte consisteix en completar el recorregut de nit i amb bicicletes clàssiques que han de complir els requisits de ser bicis anteriors a l’any 1987, amb canvi de marxes per lleves al quadre, cablejat extern i pedals no automàtics.

La cursa, que començarà dissabte a les 20.15 h, inclou 16 rondes eliminatòries mixtes i també es disputaran rondes de repesca anomenades “mataderos”. Les finals en categoria femenina i masculina es faran passada la mitjanit. Enguany, l’organització ha incrementat el nombre de places disponibles per participar en l’esdeveniment. En total, hi haurà 130 participants, 18 dones i 112 homes.

La competició finalitzarà a la plaça de les Cols amb l’entrega de premis i concert del grup musical Nais de Banchi.

Retrotrobada ciclista

La Portal Attack és l'acte estrella de la Retrobada ciclista, que arriba a la setena edició i combina les bicicletes clàssiques i l’estètica retro a través de la programació de proves esportives i activitats culturals relacionades amb el ciclisme. S’iniciarà aquest dijous, 31 d’agost, amb la presentació del llibre-disc Ciclisme aborigen vol.1, de Carles Belda, al Konvent de Cal Rosal. L’acordionista sabadellenc presentarà aquesta petita enciclopèdia il·lustrada amb banda sonora sobre la cultura ciclista dels Països Catalans. Es tracta d’una obra amb concepte visual i narratiu de l’escriptor Julià Guillamon i il·lustracions de Toni Benages.

El dissabte dia 2 al matí es farà Retrotrobada, una marxa cicloturista no competitiva que recorre diversos municipis de la comarca. Compta amb un recorregut curt (33 km i 520 metres de desnivell) i un recorregut llarg (55 km i 970 metres de desnivell), amb sortida des de la Ronda Moreta. Al migdia, les activitats es traslladaran al porxo de l’Escola Municipal de Música, on hi haurà un dinar popular i sobretaula amb Pedal Antifeixista, una iniciativa que uneix esport, història i compromís polític mitjançant la recuperació d’una cursa que unia el front d’Aragó amb Barcelona en plena Guerra Civil.

Portal Attack Kids

Els infants de 6 a 16 anys podran disputar la Portal Attack Kids, una cursa mixta no competitiva que canviarà d’ubicació i estrenarà recorregut. Fins ara es feia al voltant del Pavelló de Suècia però aquest any la sortida es traslladarà a la Ronda Moreta (davant de La General) i comptarà amb un circuit urbà circular. Una altra novetat serà la Portal Attack Xics i Pares, que consistirà en una sèrie de rondes que es disputaran per franges d’edat, primer sortiran els infants i després els seus acompanyants adults.

La Portal Attack Kids se celebrarà divendres, 1 de setembre, i s'acabarà amb un espectacle de Dani Magyk. A més, hi haurà furgoteques i concert amb Marc River, a la plaça de les Fonts.

Punts d’animació i espais gastronòmics

Pel que fa a la Portal Attack de dissabte disposarà de diversos punts al llarg del recorregut per animar els corredors i corredores de la prova ciclista. Alguns dels llocs més emblemàtics són la sortida, el local dels castellers de Berga on hi ha un tram d’esglaons que obliga els participants a baixar de la bicicleta i carregar-la a l’espatlla, la passarel·la de Flandes (carrer Major), The Frontal Club (placeta Ciutat), The Korner (carrer Bon Repòs), la plaça de Sant Pere, el carrer Buxadé, l’infern de les Canals o l’arribada al Portal de Santa Magdalena. Un dels nous espais d’animació serà la placeta del carrer Harmonia.

Els punts d’animació es complementaran amb espais gastronòmics habilitats en diverses zones properes al recorregut de la cursa. Per exemple, hi haurà estands i furgoteques a la plaça de les Fonts, el local dels Castellers de Berga, la plaça de Sant Pere, el carrer Harmonia i la plaça de Santa Magdalena.

El Consell Comarcal del Berguedà s’encarregarà de la gestió dels residus durant l’esdeveniment habilitant contenidors de les diferents fraccions per tal de fomentar el reciclatge. El president del Consell, Ramon Caballé, ha destacat el compromís de l’organització perquè l’esdeveniment sigui més sostenible i ha fet una crida als participants i al públic assistent a utilitzar correctament els contenidors que s’instal·laran en diversos espais del barri vell.

Oriol Rego ha agraït la implicació i l’esforç de les institucions que aporten finançament i suport logístic a l’esdeveniment. Organitzar la Portal Attack té un cost d'uns 25.000 euros. Segons Rego, "la logística de la prova és molt important i cada vegada hem d’invertir més a l’hora de millorar la seguretat, sobretot pel volum de participants i públic que atrau l’esdeveniment".

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha destacat la importància del treball conjunt entre administracions i ha posat en valor la comarca assegurant que “el Berguedà és un territori fantàstic per fer-lo amb bicicleta”. Sànchez també ha fet referència a l’impacte econòmic que suposa la prova per a la ciutat, ja que tot i no tenir-ho comptabilitzat, “podem dir que és la segona festa amb un impacte més important, tenint en compte l’augment exponencial en nombre de públic i de participants”. Enguany, l’Ajuntament de Berga s’ha convertit en coorganitzador de la prova aportant 10.000 euros, i també col·labora amb diversos aspectes logístics. L’alcalde també ha destacat l’espai on es desenvolupa la prova i la necessitat d’impulsar i millorar el barri vell de Berga.

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Ramon Caballé, també ha refermat el suport de l’ens comarcal destacant que “la Portal Attack és un dels grans actes de la ciutat, és com una Patum d’estiu, però a més la Retrotrobada recorre municipis del Berguedà i els posa en valor. No només ensenyem un dia festiu al barri vell sinó carreteres i corriols que es poden fer en bici a la comarca".