ENTREVISTA | Josep Bonet Responsable de controlar el bestiar durant la fira

Josep Bonet, responsable de controlar el bestiar durant la fira: "A les fires ramaderes ja no es fa compravenda de bestiar com abans"

Bonet ha controlat dia i nit els animals de la fira | OSCAR BAYONA

Bonet ha controlat dia i nit els animals de la fira | OSCAR BAYONA / anna costa. berga

Disset ramaderies, una més que l’any passat, han exposat una cinquantena de caps de bestiar a la Fira de Santa Tecla de Berga. Vaques, vedells, porcs, xais, ovelles, cabres i pollastres són un bon reclam per a petits i grans.

El nombre de ramaderies és similar al de l’any passat però, en els últims anys, el nombre de caps de bestiar que s’exposa a la fira ha anat de baixa. Per què?

És cert que hi ha poc bestiar. Tenint en compte que el Berguedà és una comarca amb molt bestiar, la fira hauria de ser un aparador més gran. I, de fet, n’hi cap molt més, el problema és que cada cop és més costós que les ramaderies portin animals a la fira. L’enrenou de moure el bestiar a vegades no compensa.

Què suposa per als ramaders tenir presència a Santa Tecla?

Donar-se a conèixer com a explotació i fer promoció del bestiar i de les races. Des del meu punt de vista és important ser-hi, tant a la Fira de Santa Tecla de Berga com en les altres fires ramaderes que es fan, i s’ha d’incentivar i motivar els ramaders perquè hi portin més bestiar.

S’ensenya el bestiar però en canvi ja no es fan compravendes com anys enrere, oi?

Ha canviat molt. Abans les fires ramaderes eren un lloc de compravenda i d’intercanvi,i ara ja no. Ara ja no es ven a les fires perquè hi ha altres mitjans més fàcils, com Internet. En aquesta fira només hem tingut un vedell a la venda.

Al capdavant de les explotacions ramaderes hi ha jovent?

Sí, el relleu generacional està garantit. Hi ha ramaders joves i amb ganes al capdavant de vàries explotacions , i això és molt positiu.