Joves d'institut i de la Fundació la Llar aprenen a fer torres amb els Castellers de Berga

La colla berguedana inicia el projecte "Castells amb tothom" per obrir el món casteller a col·lectius joves i fer-ho de manera inclusiva

Presentació del programa Castells per a tothom

Presentació del programa Castells per a tothom / Ester Puigdellívol

Ester Puigdellívol

Castells amb tothom és un projecte creat pels Castellers de Berga juntament amb la Fundació La Llar i l’Institut Guillem de Berguedà. Aquesta iniciativa es basa en un seguit de tallers per apropar els diferents col·lectius a la tradició popular i el món casteller. Els tallers es porten a terme amb els alumnes de quart d’ESO de l’Institut Guillem de Berguedà i paral·lelament amb usuaris de la Fundació La Llar.

El projecte s'ha iniciat a l’institut, on s’ha començat a treballar amb grups d’alumnes reduïts per poder explicar les consignes i treballar individualment per poder deixar clars tots els conceptes. Al principi, es comencen a introduir les posicions i de mica en mica els grups aniran creixent en nombre per poder fer castells. Aquest serà el mateix procediment que es farà amb els membres de La Llar que ahir van començar els primers tallers.

Posteriorment, s’ajuntaran els alumnes de quart d’ESO amb els usuaris de La Llar per poder treballar conjuntament amb els castells. Aquest projecte culminarà el dia onze de novembre, en la diada d’en Xavier Batriu, on es farà la mostra d’una estructura castellera amb ambdós col·lectius. La diada serà l’última actuació castellera de l’any dels Castellers de Berga i també hi assistirà la Colla Castellera de Santpedor.

Aquests dos col·lectius no solen formar part del món casteller i aquesta iniciativa pretén apropar aquesta tradició i mostrar la filosofia dels castellers. Tothom és important en món casteller i és el què es vol transmetre amb els tallers.

Aquest projecte no és nou, ja es va iniciar el 2020, però per culpa de la pandèmia només s’havia posat en marxa a les classes de l’institut. Tampoc s’havia plantejat un projecte conjunt entre els dos col·lectius, sinó que s’havia proposat el mateix concepte, però per separat. La idea era finalitzar el projecte en la mateixa diada, però no en la mateixa colla com s’efectuarà aquest any.

Sílvia Altarriba, professora d’Educació Física, ressalta la importància no només de l’activitat física i la nova oferta d’activitats a l’assignatura, sinó de poder treballar amb diferents entitats del territori per conèixer-les i saber-ne el funcionament. A més, aprecia molt els valors que comporta el món casteller, ja que es nota l’alegria, l’eufòria i la pertinença en les activitats proposades, independentment del rol dins les estructures castelleres.

Des de la Fundació La Llar es fa una crida que més membres s’uneixin a aquest projecte, perquè creuen que és una bona manera de continuar aprenent en un ambient més distès. La Clara i la Teresa, sòcies dels castellers i membres de la Llar, esperen amb il·lusió cada taller proposat i tenen ganes de compartir el projecte amb els alumnes de l’Institut Guillem de Berguedà.

Els estudiants de quart d’ESO, a l’assignatura de plàstica, dissenyaran un escut per representar la colla en la diada, fet que acosta el projecte a diferents matèries i no només es centra en Educació Física.

Es pretén que aquest projecte tingui una continuïtat any rere any i cada vegada es pugui convertir en un projecte multidisciplinari i transversal.