Els tallers de música com a teràpia s'estenen per la comarca del Berguedà

Puig-reig, Casserres i la Pobla de Lillet s'afegeixen a les sessions que ja l'any passat es van estrenar a Berga, Bagà i Gironella

Presentació del programa de cant terapèutic per a gent de més de 65 anys

Presentació del programa de cant terapèutic per a gent de més de 65 anys / CCB

Redacció

"Els Grans Encants" , el projecte que promou el cant grupal com a teràpia de gent gran aquest any, en la segona edició, arribarà a més ciutadans, a més territori. ció celebrada el 2022. L'any passat es va fer a Berga, Gironella i Bagà i enguany arriba també a Puig-reig, Casserres i la Pobla de Lillet.

Els Grans Encants consisteixen en sessions de cant coral que dirigeix el músic berguedà Jordi Costa “Sec”. Es faran sis sessions a cada municipi i el 20 de desembre hi haurà una cantada final que enguany serà al pavelló de Puig-reig. És una activitat adreçada a majors de 65 anys de cada municipi, que hi participen acompanyats de familiars o cuidadors per tal que puguin gaudir d’una activitat cultura i lúdica en comunitat. Les inscripcions al curs es fan a nivell de cada poble. A Bagà les inscripcions es poden fer a l’Ajuntament i al Club Sant Jordi, a la Pobla de Lillet a l’Ajuntament i a la Llar, a Berga a l’hospital de dia psicogeriàtric, a Gironella a la Llar, a Casserres a l’Ajuntament i a través de la dinamitzadora i a Puig-reig a l’Ajuntament i la Llar.

"El cant és una eina integradora. I per participar als tallers no cal saber ni llenguatge musical, ni tècnica vocal. No hi ha partitures. Tot es basa en l’escolta i la repetició de melodies, com es feia amb la transmissió oral de la cultura del cant popular i, de mica en mica, es va construint tota l’estructura de les cançons d’una manera més fàcil, divertida, dinàmica i intuïtiva", han indicat els organitzadors.

Combatre l’aïllament

El Berguedà és una comarca amb una taxa d’envelliment elevada i és un territori amb una gran dispersió geogràfica, un element que pot contribuir a l’aïllament de les persones. Aquests tallers "volen posar remei a aquesta situació i fer que a través del cant es creïn espais de trobada i intercanvi que afavoreixin el benestar emocional. En aquest sentit, la cultura i concretament el cant grupal és un element de cohesió social, amb capacitat real de canvi que permet dibuixar un escenari nou d’intercanvis proactius i positius entre els berguedans i berguedanes no només entre persones grans sinó també amb els joves", segons fonts de l'organització.

 Grans Encants és un projecte que organitza el Consell Comarcal del Berguedà amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració dels ajuntaments de Puig-reig, Gironella, Casserres, Bagà i la Pobla de Lillet i l’hospital de Berga.

En la primera edició dels Grans Encants el 2022, hi van participar 80 persones en cadascuna de les 6 sessions que es van fer. Mentre que la cantada final va aplegar 250 persones.

El programa i l'ampliació d'espais s'ha presentat aquest dilluns al Club Sant Jordi de Bagà, amb la presència de Queralt Tor, consellera comarcal adjunta de l’àrea de Drets Socials, l’alcalde de Bagà, Lluís Casas, Jordi Costa “Sec”, músic i ideòleg del projecte que condueix les sessions, Abelia Xandri i Llorenç Pedrals, participants dels tallers del 2022, Laia Cubinsà, regidora de Gent Gran de Casserres, Ramon Sàez, regidora de Gent Gran de Gironella i Joana Rodríguez directora d’Infermeria de l’hospital de Berga.