El Correllengua fa parada a Berga amb un ampli ventall de propostes culturals i reivindicatives

Amb l'objectiu de promoure i difondre la llengua catalana, nombroses entitats organitzen actes de divendres a diumenge a la capital del Berguedà

Presentació de les activitats del Correllengua a Berga, aquest dimarts a la plaça Maragall

Presentació de les activitats del Correllengua a Berga, aquest dimarts a la plaça Maragall / Anna Costa

Berga es mobilitza per la llengua i la cultura popular amb un Correllengua que tindrà més activitat que mai. Nombroses entitats s'han sumat a l'organització d'actes aquest proper cap de setmana amb la voluntat "de reivindicar el català i fer que perduri", han remarcat Sergi Hinojo i Marc Padullés, del Casal Panxo de Berga. Hinojo ha recordat que a part d'apostar per un Correllengua més potent a Berga, enguany s'han unit esforços a la comarca i el Correllengua ha passat per molts municipis del Berguedà. Aquest diumenge, 29 d'octubre, ho farà també a Cal Rosal i es clourà a Avià l'1 de novembre.

Actes a Berga

Divendres, 27 d'octubre, a les 19 h al Teatre Patronat es farà la projecte del reportatge "Catalunya Nord: el català, a judici", i col·loqui. A les 21 h, sopar a la plaça del Forn (preu 5 euros) i ball folk amb Corrandes són Corrandes.

Dissabte, 28 d'octubre, a les 11 h tallers, jocs, parades, activitats i balls de cultura popular al carrer Major i carrers i places adjacents. A les 12 h, cercavila amb la Bauma dels Encantats pel barri vell. A les 14 h, dinar popular a la plaça de les Cols càrrec dels Castellers de Berga, amb tiquets a la venda fins aquest dimecres a la pàgina web dels castellers. A les 16 h, es farà un concurs imitant el Gran Dictat per posar a prova els coneixements que els participants tenen de la llengua catalana. A les 17 h, concert de folk amb Mai Por, també a la plaça de les Cols.

Dissabte al vespre, a les 21 h al Teatre Municipal, Tràfec Teatre representarà l'obra "Estrip i Sinònims", sobre la figura de Joan Brossa, a qui es dedica aquesta edició del Correllengua en l'àmbit de tot el país. Es ret homenatge al poeta avantguardista, dramaturg i artista plàstic (Barcelona, 1919-1998) que va tenir un paper destacat en la defensa del català.

Diumenge, 29 d'octubre, a les 12 h del migdia a Sant Francesc, tindrà lloc el recital poètic "Esbrossant Brossa", que, tal com ha explicat Xavier Gonzàlez-Costa, "anirà a càrrec de diferents rapsodes de la comarca que recitaran poemes de Brossa, amb l'acompanyament musical del grup de cambra de l'Escola de Música". I a les 13 h, entrega de premis del 1r Certamen Literari del Correllengua del Berguedà (amb la col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà). Els treballs es poden fer arribar a Òmnium del Berguedà fins aquest dijous. "Animem a les escoles i instituts de tota la comarca a presentar treballs. Són sobre poemes visuals, una de les pràctiques que feia Joan Brossa", ha comentat Montserrat Soler.

Tots els actes i entitats col·laboradores es poden consultar al perfil d'Instagram @correllenguabergueda.

La regidora de Berga Ermínia Altarriba ha aplaudit la implicació del teixit associatiu de Berga en l'organització del Correllengua i ha dit que des de l'Ajuntament "s'han posat les màximes facilitats a nivell d'infraestructures perquè el cap de setmana del Correllengua sigui un èxit. Hem de donar suport a la llengua i la cultura catalanes".