El Govern demana 33.000 euros en multes a la residència Sant Bernabé de Berga per deficiències greus

Les inspeccions detecten problemes d’higiene, manteniment i gestió

L’Ajuntament diu que s’està resolent i no haurà de pagar

Exterior de la residència Sant Bernabé de Berga

Exterior de la residència Sant Bernabé de Berga / Arxiu/Oriol Trasserra

Redacció

Una inspecció de la Generalitat a la residència municipal Sant Bernabé de Berga ha detectat deficiències greus i molt greus en matèria d’higiene, manteniment i gestió, per les quals ha obert un expedient sancionador que proposa un total de 33.030 euros en diferents multes, segons ha pogut saber Regió7. El govern de Berga (CUP i ERC) assegura que no les haurà de pagar perquè algunes mancances ja s’han resolt i en d’altres s’hi està treballant per resoldre-les i, a més, "la Generalitat autoritza la reinversió de les sancions en millores per la residència en un termini de sis mesos".

El procediment es va iniciar el dia 27 de març i el 2 de novembre es va fer una nova inspecció per comprovar si s’havien resolt les deficiències detectades. En aquesta darrera inspecció, un cop realitzades algunes millores que consten en l’expedient al qual ha tingut accés aquest diari, el departament de Drets Socials va tipificar cinc infraccions molt greus, dues de greus i una de lleu, relacionades amb la salut, la higiene, la gestió, el material i temes estructurals, entre d’altres. La proposta de resolució proposa imposar una sanció que suma 33.030 euros. La Generalitat ha declinat aclarir a aquest diari si aquesta proposta ha passat o passarà a fase de sanció efectiva.

Per la seva banda, la regidora de Serveis Socials de Berga, Andrea Corominas, assegura que les sancions no s’hauran de pagar: «La major part de mancances s’han pogut solucionar, algunes no podem perquè són problemes estructurals de l’edifici i en altres s’hi continua treballant. Per això, no caldrà pagar cap multa. Els diners serviran per reinvertir a l’equipament».

L’expedient sancionador es va obrir el 6 de juny d'aquest any. El 21 de juny es va establir que el titular és l’Ajuntament de Berga. El 25 d’octubre, es van presentar al·legacions i es va sol·licitar nova visita d’inspecció. El 2 de novembre es va efectuar la inspecció i es va analitzar si s’havien corregit les infraccions, algunes de les quals ja s’havien detectat en una inspecció del 21 de novembre del 2022.

Infraccions molt greus

  1. Infracció molt greu per no disposar d'un professional que assumeixi les tasques de direcció tècnica. En la inspecció de 2 de novembre de 2023, la regidora de Serveis Socials, Andrea Corominas, comenta que el mateix dia signarà el contracte la terapeuta ocupacional del centre, amb dedicació de 30 hores setmanals. No persisteix la mancança.
  2.  Infracció molt greu per incomplir les condicions relatives a la higiene. Es detalla que en la majoria de lavabos les palanganes estaven en contacte amb el terra, hi ha papereres sense tapa o amb la tapa trencada. L'Ajuntament de Berga manifesta que les palanganes s'han penjat als ganxos dels lavabos de les habitacions i ja no estan en contacte amb el terra. Les papereres segueixen pendents de renovació, tot i haver substituït algunes tapes. Es determina que subsisteix parcialment la mancança.
  3. Infracció molt greu per incomplir la normativa que els itineraris d’evacuació han d’estar lliures d’obstacles. Hi havia papereres a replans d’escala, i a la tercera planta, cadires de rodes plegades, una grua, dos caminadors i una caixa de plàstic que no permetien l’obertura total de la porta de l’escala. L’Ajuntament manifesta que les portes de l’escala d’emergència ja estan lliures d’obstacles per facilitar l’evacuació, però segons la inspecció de 2 de novembre subsisteix la mancança.
  4. Infracció molt greu per vulnerar el dret a la intimitat dels usuaris. Al menjador, en un lloc visible, hi havia un llistat amb el nom de residents que tenen nebulitzacions i un llistat amb els necessiten inhaladors. No han d’estar en un lloc visible i a l'abast de tothom, segons el departament. El consistori va retira els llistats i així es va comprovar en la inspecció del passat 2 de novembre. No persisteix la mancança.
  5.  Infracció molt greu per incomplir les condicions relatives a la salut. Algun resident havia estat més de 13 hores sense ingerir cap aliment. L'Ajuntament ajusta els horaris dels àpats i es corregeix la deficiència.

Infraccions greus

  1. Infracció greu per no mantenir l'equipament en condicions d'higiene, salubritat i confort. L'expedient detalla que algunes parets, portes i radiadors estaven despintats i rascats; que la majoria de finestres de les habitacions escombren sobre el llit; que alguns matalassos són més petits que els somiers; o que hi ha mobiliari pelat. D'altra banda, per als 60 residents, en els espais comuns hi ha 9 butaques rígides i 5 butaques més confortables, un nombre insuficient. L'Ajuntament manifesta en l'escrit d'al·legacions que s'han arranjat alguns desperfectes i que s'han demanat 39 llits i matalassos, 12 butaques i alguna grua. La resta de mancances persisteixen.
  2. Infracció greu per irregularitats en els registres. S'apunta que el registre d’administració de medicació no està actualitzat. En el registre de caigudes, manca informar les mesures preventives. L’Ajuntament actualitza el d’administració de medicació, però queda pendent informar les mesures preventives al registre de caigudes. Per tant, subsisteix parcialment la mancança.

Infracció lleu

  1. Infracció lleu per no tenir exposada tota la informació que exigeix la normativa. En el tauler d'anuncis cal penjar l'organigrama funcional i el preu dels serveis complementaris. Una deficiència que es corregeix.