Gironella inicia la Setmana de la Memòria Històrica, amb implicació dels joves

L’Ajuntament de Gironella i l’Institut Pere Fontdevila organitzen diferents actes des d'aquest dilluns, 22 de gener, fins diumenge 28

Lluís Vall, regidor de Cultura de Gironella, i Mercè Garcia, professora de filosofia de l'institut Pere Fontdevila

Lluís Vall, regidor de Cultura de Gironella, i Mercè Garcia, professora de filosofia de l'institut Pere Fontdevila / Ester Puigdellívol

Ester Puigdellívol

L’Ajuntament de Gironella i l’Institut Pere Fontdevila organitzen una nova edició de la Setmana de la Memòria Històrica, que arrenca aquest dilluns, 22 de gener, i s'allargarà fins diumenge. Es fan actes en el marc del Dia Internacional de la Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, que se celebra el 27 de gener, amb la implicació dels alumnes de primer de Batxillerat. Segons el professorat de l'institut «és el curs adient perquè els nois i noies en prenguin consciència».

La programació inclou activitats obertes a la ciutadania, i activitats exclusives per a l’alumnat de l’institut. «És la mostra més clara de treball comunitari. L’institut surt fora del centre per tenir una repercussió a Gironella i el propi municipi integra la seva celebració amb l’institut», ha explicat Lluís Vall, regidor de Cultura de Gironella. 

La primera activitat oberta a tothom serà aquest dilluns les 18 h, a l'espai Santa Eulàlia. Anirà a càrrec de l’historiador Daniel Raya Crespi i porta per títol Memòria històrica, memòria democràtica, memòria local. A més, es projectarà el documental Il nous faut regarder. Prèviament, avui a les 12.45 h, el mateix historiador pronunciarà la xerrada Memòria històrica: orígens i usos del concepte per als estudiants, a la sala d'actes de l'institut.

Dimarts, dia 23, projecció del documental Carretera a Gusen d’Amical Mauthausen, a les 12.45 h per als alumnes del Pere Fontdevila, a l'institut, i a les 18 h per al públic general a l'espai Santa Eulàlia.

Divendres 26, a les 12 h, tindrà lloc l’acte institucional en record a les víctimes gironellenques als camps de concentració, a l’espai de memòria històrica del passeig de Cal Metre. En aquest sector, el 2019 l'Ajuntament de Gironella va col·locar deu llambordes Stolpersteine per homenatjar veïns del municipi que van ser traslladats a camps de concentració nazis durant la segona Guerra Mundial. Divendres, s’hi farà una ofrena de flors i espelmes i lectures de textos i del manifest. Els alumnes també faran la neteja de les plaques Stolpersteine com a acte simbòlic. 

Divendres a les 18 h, a l'espai Santa Eulàlia, es presentarà el nou llibre Via morta d’Assumpta Montellà, qui a les 10.10 h pronunciarà una xerrada per als estudiants del Pere Fontdevila sobre la Maternitat d'Elna.

El programa d'actes es tancarà el diumenge 28, amb la ruta guiada Gironella en temps de guerra (1936 – 1945) a càrrec de la historiadora Rosa Serra. L'inici serà a l'Espai el Blat a les 10.30 h.

La professora Mercè Garcia ha valorat la importància d'aquest projecte: «És interessant fer-lo amb els alumnes per tot el que representa a nivell de idees. És la lluita contra el feixisme. S’ha de treballar des de les aules perquè tingui una efectivitat quan la persona és adulta». 

El regidor Lluís Vall ha afegit que «l’encert del projecte és que encara som a temps de treballar el pensament amb els joves, perquè el dia de demà tinguin els ingredients per prendre certes decisions o poder comparar situacions».

El cartell que anuncia la Setmana de la Memòria incorpora una il·lustració de l’alumne de l'institut Julen Fernández, guanyador del II Premi Amical de Mauthausen i altres camps al premi Francesc Boix a la millor creació artística.