Berga obre les votacions del pressupost participatiu, que manté la dotació econòmica de 35.000 euros

Alguns dels projectes són la instal·lació de plaques solars i la col·locació de dipòsits de captació d’aigua pluvial 

El període de votació de les propostes finalistes es va obrir dilluns i es tancarà el 4 de febrer

Plaques solars

Plaques solars / Arxiu particular

Redacció

L’Ajuntament de Berga ha engegat la fase de votació dels pressupostos participatius. És la cinquena edició d’aquesta iniciativa impulsada per l’àrea de Participació Popular que manté la dotació econòmica fins als 35.000 euros, dels quals, el consistori destina 20.000 euros per a projectes d’inversió en equipaments o espais públics, 10.000 euros per a propostes relacionades amb la programació cultural de la ciutat i una partida de 5.000 euros dedicada a les propostes del jovent.

El procés de votació es pot fer electrònicament mitjançant una aplicació informàtica i també s’habilitarà un punt de votació assistida per facilitar el vot a les persones que ho requereixin. El període de votació de les propostes finalistes es va obrir dilluns i es tancarà el 4 de febrer.

Una trentena de propostes presentades

La cinquena edició dels pressupostos participatius ha rebut 30 propostes que han estat revisades i avaluades pels serveis tècnics municipals per comprovar el compliment dels criteris establerts i determinar-ne la viabilitat tècnica, econòmica i jurídica.

D'aquestes 30, 13 propostes han estat formulades per entitats locals i persones a títol individual. Se n'han descartat 4 perquè no complien els requisits. De les 9 validades, 6 propostes corresponen a projectes d’inversió en equipaments o espais públics:

  • Arranjament de les colònies de gats.
  • Dotació de plaques solars a edificis públics de l'Ajuntament.
  • Instal·lació de dipòsits de captació d'aigua pluvial a edificis públics de l'Ajuntament.
  • Millora de l'entorn de la residència Sant Bernabé amb la creació d'un espai de jardí tancat, net i controlat.
  • Millora i manteniment dels parcs infantils.
  • Plantació d'arbres en llocs on n'hi ha.

I les altres 3 són iniciatives relacionades amb la programació cultural de la ciutat:

  • Art urbà: els murs pel canvi.
  • Mostra d'arts escèniques en clau berguedana.
  • Primer concurs de teatre amateur del Berguedà.

Pel que fa al pressupost juvenil adreçat a joves de 12 a 15 anys, s’han recollit un total de 17 propostes formulades pels grups classe dels centres educatius de la ciutat. D'aquestes, 3 han estat descartades per incomplir els criteris establerts i els 14 restats s'han pogut agrupar perquè compartien demandes i temàtiques similars. Han passat a la fase de votació 5 propostes:

  • Dotació amb equipament esportiu d'algunes places de Berga.
  • Organització d'activitats en oci nocturn: DJs, festa major jove...
  • Organització d'una gimcana de proves divertides.
  • Organització d'unes jornades cinematogràfiques.
  • Organització d'un torneig amb làser tag.

Votació electrònica

La fase de votació electrònica dels pressupostos participatius es divideix en dos processos diferenciats. D’una banda, les persones majors de 16 anys empadronades a Berga poden emetre els seus vots escollint dues propostes de la convocatòria general. Un vot serà per a les propostes de projectes d’inversió en equipaments o espais públics i l’altre vot serà per a les propostes culturals. Per exercir el dret a vot cal clicar aquí i seleccionar l’opció de votació en funció del segment d’edat (votació juvenil de 12 a 15 anys o votació general per a persones majors de 16 anys). Per votar caldrà identificar-se introduint el DNI i la data de naixement.

Paral·lelament, s’habilitarà un punt de votació electrònica assistida per poder participar en els dos processos de votació. Estarà situat a l’Ajuntament de Berga en els horaris següents: dilluns, de 9 a 14 h i de 17 a 19 h; dimarts, dimecres, dijous i divendres, de 9 a 14 h.

Presentació dels resultats

Els resultats d’ambdues votacions dels pressupostos participatius de 2024 es donaran a conèixer la setmana següent de tancar les votacions, que és el 4 de febrer. Les propostes que hagin obtingut més vots, fins a esgotar les partides previstes de 30.000 € (convocatòria general) i 5.000 € (pressupost juvenil), s’executaran durant l’anualitat de 2023.