Junts diu que el govern de Berga paga tard perquè gasta més del que ingressa

Proveïdors del consistori berguedà cobren al cap de 93 dies, una situació que Junts demana revertir: "Estem molt lluny dels 30 dies que marca la llei"

El govern de la CUP i ERC admet que tot i els esforços no compleixen

Ple ordinari d'aquest març a l'Ajuntament de Berga

Ple ordinari d'aquest març a l'Ajuntament de Berga / Ajuntament de Berga

Junts per Berga reclama a l’equip de govern (CUP i ERC) posar al dia el pagament de les factures a proveïdors. La llei marca que s’han de pagar en un període de 30 dies i a l’Ajuntament de Berga actualment es triplica aquest termini. Per a Junts, un dels motius d’aquesta demora és la diferència, diuen, d'uns 700.000 euros entre ingressos i despeses el darrer trimestre del 2023. 

Junts, principal grup a l’oposició a Berga, veu en aquest decalatge entre ingressos i despeses els problemes per pagar al dia: «Pensem que és un dels motius que endarrereix els pagaments a proveïdors», ha dit a Regió7 el regidor Ferran Aymerich, després de posar sobre la taula al ple d'aquest març que el període mitjà de pagament és de 93 dies. Junts va exigir «mesures que permetin o generar més ingressos o millorar la tresoreria perquè no es pagui amb tanta demora». Així ho va exposar la regidora de Clara Comellas, que va comparar aquest retard corresponent al darrer trimestre del 2023 amb el mateix període del 2022: «En un any hem passat de pagar a proveïdors en un termini de 40 dies a fer-ho a 93, la diferència és substancial i estem lluny del que marca la llei. Per això demanem que es reverteixi aquesta situació», va assenyalar. I va fer una crida a la responsabilitat en la gestió econòmica financera: «Els proveïdors no en tenen cap culpa, han de poder cobrar quan els pertoca». 

En la seva intervenció, el regidor d’Hisenda, Moisès Masanas (ERC), va admetre el retard del pagament a proveïdors: «És cert que estem en uns terminis per sobre del què pertoca, però estem fent tots els esforços possibles per escurçar el termini de pagament a proveïdors perquè és la nostra obligació». El regidor Masanas va atribuir la demora a més d’una causa. D’una banda, va explicar que hi ha unes factures judicialitzades del 2018 que no s’han fet efectives, que tenen un valor alt i que «penalitzen en el càlcul de termini mitjà de pagament per les variables que s’utilitzen». I, d'altra banda, va admetre que cal millorar l’àrea de tresoreria: «Això implica tenir més recursos i en som conscients, estem treballant des de contractació per poder ampliar el personal de l’àrea i millorar la situació». Aquesta és una de les conclusions que va anotar la interventora en l’informe trimestral d’execució del pressupost, corresponent als darrers tres mesos del 2023: «Cal posar de manifest la manca d’efectius personals i materials d’acord amb l’article 40 de la LO 2/1982 del Tribunal de Cuentas».

L’informe també constata la necessitat de finançament de l’Ajuntament de Berga: «Cal aplicar les mesures adients per tal de fer capgirar aquesta previsió, sigui augmentant ingressos o reduint despesa, d’acord amb el pla de sanejament vigent». 

També remarca la detecció d’un endarreriment en la comptabilització dels ingressos, «que cal solucionar i actualitzar de forma immediata, per poder presentar les dades als requeriments d’informació trimestral del Ministeri d’Hisenda i administracions públiques». I, afegeix: «Manca l’arqueig mensual establert a la normativa vigent, necessari per al correcte seguiment de la gestió d’ingressos i despeses. D’acord amb els requeriments del Ministeri d’Hisenda cal aprovar un Pla de Tresoreria per evitar el desfasament de liquiditat entre cobraments i pagaments».

Els regidors de Junts a Berga: Clara Comellas, Ferran Aymerich, Ramon Caballé i Queralt Sales

Els quatre regidors de Junts a Berga: Clara Comellas (dreta), Ferran Aymerich, Ramon Caballé i Queralt Sales / Arxiu/Anna Costa

Subscriu-te per seguir llegint