La Catalunya Central obre la campanya amb poques opcions de ser representada a les Corts

El socialista Ferran Verdejo, número 10, el republicà Oriol Batlló, número 10, i Eduard Pujol, número 3, i Clàudia Cots, número 7, de Junts, se situen com les úniques opcions viables d’obtenir un escó per al territori en les eleccions generals del 23-J

La composició del Congrés dels Diputats es renovarà el proper 23 de juliol | ARXIU/EP

La composició del Congrés dels Diputats es renovarà el proper 23 de juliol | ARXIU/EP / dasdasdasd Carles Blaya

Carles Blaya

La Catalunya Central arriba a l’inici de campanya de les eleccions generals del proper 23 de juliol amb poques possibilitats d’obtenir representació a les Corts. Els partits catalans han situat els candidats del territori en posicions que els donen un escàs marge de poder ocupar plaça al Congrés o al Senat. Almenys, segons el que apunten els sondejos preelectorals.

En les posicions més destacades figuren el socialista Ferran Verdejo (número 10 per Barcelona), el republicà Oriol Batlló (10 per Barcelona) i Clàudia Cots (7 per Junts). El PSC va obtenir en les últimes generals, el 2019, 8 representants a la demarcació de Barcelona, ERC en va obtenir 7 i Junts, 4. Les previsions demoscòpiques apunten que el PSC podria enfilar-se dels 12 fins als 16 o 18 escons a Catalunya, segons el CEO, fet que donaria moltes opcions al cap de files dels socialistes a Cardona. Segons el mateix sondeig, ERC podria baixar dels 13 actuals fins als 8 o 10, amb la qual cosa l’alcalde de Collsuspina ho tindria impossible, mentre que en el cas de Cots, el CEO n’hi dona entre 7 i 9 (una forquilla a l’entorn dels 8 actuals), un resultat que deixaria sense gairebé opcions la manresana. Per Junts, el Baix Nord podria tenir representació amb el martorellenc Eduard Pujol, número 3 de la llista per Barcelona.

A partir d’aquests noms, la resta esdevenen figurants de les eleccions, en situar-se en posicions allunyades de les que donaran opcions a tenir seient al Congrés. Així, ERC presenta en el número 32 la igualadina Carolina Telechea, que en la legislatura que s’acaba va entrar al Congrés com a número 2 dels republicans. A la llista de Junts també figura l’exregidora de l’Ajuntament de Manresa Rosa Maria Ortega en el número 23, mentre que la CUP, a la qual els sondejos donen entre 0 i 2 diputats, presenta a la llista per Barcelona els exregidors de Manresa Jordi Masdeu (número 9) i Gemma Boix (30). Vox ha situat en el número 12 la regidor a Manresa Immaculada Cervilla, mentre que per al Senat figuren com a suplents la socialista de Sant Joan Elia Tortolero; l’alcalde republicà de Fonollosa i president del Consell del Bages Eloi Hernández i la moianesa Montse Girbau.

Subscriu-te per seguir llegint