Tres municipis de l'Alt Urgell entren en el nivell 3 del Pla Alfa d'incendis

El Govern alerta d'una nova situació de perill d'incendi forestal a Catalunya

Els Agents Rurals ordenen el tancament d'alguns espais naturals

Els Agents Rurals ordenen el tancament d'alguns espais naturals / Agències/Gerard Vilà

Redacció

El Cos d'Agents Rurals activarà el nivell 3 del Pla Alfa a 70 municipis de 13 comarques aquesta mitjanit. Entre aquests, es troben Bassella, Coll de Nargó i Peramola, a la comarques de l'Alt Urgell. En aquests municipis, s'han suspès les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d'incendi.

A més, es restringeixen els accessos a 7 espais naturals protegits: Garraf, Montsant, Montmell-Marmellar, els Ports, Montsec d'Ares, Montsec de Rubies i Baronia de Rialb. La resta de l'Alt Urgell, el Bages, el Solsonès, l'Anoia, el Baix Llobregat i el Moianès es troben en fase 2 del Pla, mentre que Berguedà, Lluçanès i Cerdanya estan a la fase 1.

El Govern ha emès un nou informe de perill que alerta d'un increment notable del perill d'incendi sobretot a partir d'aquesta nit. La principal característica de l'episodi serà el descens acusat de la humitat i l'increment de la temperatura. La combinació d'humitat relativa molt baixa i temperatura molt alta pot afectar totes les comarques, amb l'excepció de la franja litoral o del Pirineu, que es veuran afectades en menor mesura. Un agreujant de l'episodi serà, per una banda, que és consecutiu a un episodi previ, i per una altra, la seva persistència, tant pel que fa a dies de durada com hores consecutives amb humitats molts baixes, ja que no s'espera recuperació nocturna de les humitats en cotes mitjanes i altes. L'episodi començaria a remetre de cara a divendres de la setmana vinent, tot i que no es descarta que es pugui allargar.

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis davant les situacions de perill d'incendi forestal que es puguin produir. Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d'incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.