Fira de Sant Ermengol 2023: La Seu d’Urgell s’omplirà pel pont del Pilar

La mostra de formatges i d’artesans, al centre de la ciutat, són els principals atractius d’una proposta que es completa amb actes culturals

Blanca Soler

La Seu d’Urgell, pel pont del Pilar, fa fira. D'aquest divendres i fins diumenge, 13,14 i 15 d’octubre, el centre de la ciutat s’omplirà de parades en la 29a edició de la Fira de Sant Ermengol. L’artesania i el món del formatge tenen un protagonisme especial. Al carrer Major hi haurà una cinquantena de parades d’artesans.

L’edició d’enguany proposa una àmplia programació cultural, des del swing, passant per la música tradicional i moderna i el cant coral. Segons l’alcalde de la vila, Joan Barrera, «la fira és un referent de tot Catalunya en tradició, qualitat, servei i innovació, sabent-se adaptar a les diferents casuístiques al llarg dels anys». Com cada any, es podrà gaudir de la Fira de Formatges del Pirineu, ja que és part de l’ADN de la ciutat, així com de la Fira d’Artesania, la fira de productes de proximitat i ecològics del Pirineu, venda ambulant, venda de vehicles de set concessionaris diferents de la Seu i una programació cultural i d’entreteniment per a totes les edats.

Més de cinquanta-tres parades artesanes d’aliments se situaran al carrer Major, mentre que a la Plaça dels Oms i al Carrer Portal de Cerdanya hi haurà cinquanta-cinc artesans d’arts i oficis que exposaran i comercialitzaran les seves creacions, productes i peces de qualitat elaborades de manera exclusiva.

Una parada de la Fira de Formatges | ARXIU PARTICULAR

Una parada de la Fira de Formatges / ARXIU PARTICULAR

Pel que fa a la Fira de Formatges del Pirineu s’ubicarà al Camí Ral de Cerdanya amb cinquanta-una formatgeries del Pirineu i al punt d’informació hi haurà la venda de tiquets de degustació. S’oferiran més de 150 varietats diferents de formatges elaborats per ells mateixos. Com cada any, l’Ajuntament atorgarà a Montserrat Ferrer un guardó per a la seva contribució com a tècnica municipal en l’impuls i el manteniment de la qualitat de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu durant més de dues dècades. El premi es lliurarà dissabte a dos quarts de dues a l’escenari del davant del Palau d’Esports.

Exposicions

Referent a l’apartat cultural de la fira, també s‘ofereix la possibilitat de gaudir de diverses exposicions ubicades en diferents punts de la Seu. A la Sala Sant Domènec es podrà visitar l’exposició ‘Roda, Pedal Pinyó’ sobre el ciclisme a l’Alt Urgell. També Pedra i Plàstic, una instal·lació sobre la implantació de la xarxa d’alta velocitat al Pirineu a la sala La Cuina i la instal·lació col·lectiva ‘Els carretons d’Estamariu’ al pati de la biblioteca Sant Agustí. Per últim, a l’institut de Ciències del Cosmos, ?Mil milions d’ulls, per a mil milions d’estrelles’.