El Casal d'Olesa celebra 100 anys amb la presència de Laura Vilagrà

El Casal d’Olesa celebra l’acte institucional del seu centenari

Laura Vilagrà durant el parlament en els 100 anys del Casal d'Olesa | Arxiu particular

Laura Vilagrà durant el parlament en els 100 anys del Casal d'Olesa | Arxiu particular

Redacció

Aquest dissabte 20 de gener el Casal d’Olesa ha celebrat l’acte principal del seu centenari amb una jornada plena d'activitats per a totes les edats. L’entitat commemora aquest 2024 els seus 100 anys d’història, coincidint amb l'aniversari de la col·locació de la primera pedra de l'edifici original el 1924. Durant tot l'any, l'espai acollirà un seguit d’actes que retran homenatge als centenars de persones que han donat suport a la promoció de la cultura i el lleure al municipi tots aquests anys. Però aquest dissabte ha estat el punt àlgid dels actes de commemoració.

Al migdia, El Casal ha acollit l’acte institucional que ha comptat amb la participació de tots els socis i sòcies de l’entitat, l’alcalde d’Olesa, Jordi Parent, regidors i regidores de l’equip de govern i de l’oposició, la consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà; i el president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, Josep Morella.

L’acte institucional ha començat amb la presentació del “Ball de l’homenatge”, a càrrec de l’Esbart Olesà que ha donat pas al repàs històric dels 100 anys de l’entitat.

Seguidament, el president del Casal, Daniel Buson, ha pujat a l’escenari on ha fet un petit repàs de la història de l’entitat i ha fet un agraïment a totes les persones que hi han format part en aquests 100 anys de vida. Buson ha destacat tota la feina que s’ha fet en aquest temps i “la voluntat de continuar treballant per la cultura i l’esbarjo al municipi, amb l’objectiu de seguir sent un punt de trobada de petits, joves i no tan joves, de tots olesans i olesanes”.

Al seu torn, l’alcalde d’Olesa, Jordi Parent, també ha volgut agrair la implicació de totes les persones que han estat vinculades al Casal. “Darrera del Casal hi ha les persones que són el motor de l’entitat, ells han fet que el Casal faci 100 anys i per això aquest agraïment, i en especial al Mingo Vallés, que fa 50 anys que forma part de la Junta, ell representa els valors del Casal” ha destacat.

Tot seguit, la consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà, ha adreçat unes paraules als socis i sòcies del Casal pel seu compromís amb la societat olesana, “que ha estat primordial en l’àmbit social i cultural del municipi, però també per a l’impuls de la llengua i cultura catalana. El Casal és una institució que té passat, però també té present i futur” ha dit.

Després dels parlaments institucionals s’ha fet el lliurament d’obsequis commemoratius: tres a institucions: a la família Badia, la família Puigjaner i a la Parròquia Santa Maria; i quatre més a entitats com l’Esbart Olesà, l’ACF Olesa Sardanista, l’NBO i la Federació d’Ateneus de Catalunya. També s’han lliurat obsequis als 18 expresidents de l’entitat i a Mingo Vallès, responsable de La Xarxa d’Espectacles. Tant la consellera com l’alcalde també han rebut obsequi com a representants de la Generalitat i l’Ajuntament.

L’acte protocolari ha acabat amb una petita mostra de la representació dels Pastorets i els balls de l’Esbart Olesà i Olesa Sardanista, entitats totes dues que van néixer al Casal.

La celebració continua a la tarda amb un berenar centenari i una mostra de companyies de teatre familiar i a la nit el concert de Virginia & The Woolfs, a l'Escorxador.

Teatre, cinema i tallers

Els actes de commemoració del centenari continuaran tot l'any i pretenen ser un reconeixement a les entitats del poble que van néixer a El Casal, com Olesa Sardanista i l'Esbart Olesà, així com els equips de futbol sala i bàsquet.

Entre les tasques de preparació de l’aniversari, destaca la feina de recopilació de material de l’Arxiu Històric Municipal i del mateix arxiu d'El Casal. Per donar visibilitat als cent anys de vida de l’entitat, al maig s’inaugurarà una exposició sobre la història d’El Casal, i a finals d'any, es publicarà un llibre amb el material recopilat.

Actualment, El Casal d'Olesa compta amb un grup nombrós de col·laboradors que dinamitzen les diferents línies de programació que ofereix l'entitat: teatre, cinema, tallers i altres activitats. També acull el grup Xarxa Olesa i col·labora amb els centres educatius i les entitats del municipi. L'edifici actual, inaugurat l'any 2007, disposa d'una sala de teatre amb 250 localitats, a més d'una sala polivalent.