El centre de testatge de l'Escola Agrària del Pirineu, ubicat a Ballestar, a l'Alt Urgell, va celebrar ahir la primera subhasta de sementals de raça bruna dels Pirineus. Són els primers exemplars que han sortit d'aquest centre.

Aquesta instal·lació, que va començar a funcionar el novembre del 2018, ha estat fent un seguiment dels vedells que els ramaders de la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus van portar al centre. Ara, aquests vedells qualificats d'òptims per a semental s'han subhastat. En total ahir es van dur a subhasta 22 animals a un preu de sortida entre 1.400 i 1.800 euros. La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, hi va ser present i va destacar la importància de protegir, preservar i millorar la raça bruna dels Pirineus, «és un patrimoni del nostre país».

Segons el president de la Federació, Josep Maria Moga, disposar d'aquest centre de testatge és una «aposta de futur» per a la raça i els ramaders. Els vedells que ahir van sortir a subhasta han estat sis mesos a la instal·lació dedicada al foment i la millora d'aquesta raça basant-se, en part, en la selecció de mascles qualificats.

La consellera Jordà va signar l'acord amb el president de la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus, Josep Maria Moga, per ratificar el suport del departament a la ramaderia de munta-nya.

La ubicació del centre de testatge a l'Escola Agrària és un encert per a la consellera perquè s'hi combina la formació i la innovació, segons va dir la responsable del departament.

Jordà va defensar el paper de les escoles agràries com a eina que garanteix la formació dels futurs ramaders i el relleu generacional, tan bàsic en aquest sector. La consellera va fer una defensa de la ramaderia de muntanya i el món rural i va dir que cal vetllar des de les administracions perquè «el desconeixement del món urbà cap al món rural sigui cada com més feble».

Abans del centre de testatge de l'Escola Agrària n'hi havia hagut un a Bon Repòs, al Pallars Jussà. El president de la Federació de la Raça Bruna del Pirineu va destacar que aquest «està molt més ben ubicat i està situat on es troba l'hàbitat d'aquesta raça», el Pirineu. Aquest centre permet als ramaders fer una correcta gestió dels animals per a la celebració de subhastes. Per aquest fet, no descarten que se celebrin de forma habitual al centre i de manera excepcional es puguin traslladar a fires d'animals.