El departament d'Ensenyament està aplicant aquest inici de curs de secundària a l'institut Pere Borrell de Puigcerdà un nou pla per acompanyar els nens de 12 anys que arriben nous al centre, dels quals molts han canviat l'escola petita del seu poble per un centre amb prop d'un miler d'estudiants. El departament vol pal·liar l'angoixa que provoca aquest procés en molts nens, de manera que si el programa és valorat amb èxit, es posarà en pràctica en altres centres de la demarcació de Girona i del país.

El pla posa en contacte centres de primària de la comarca i l'institut per tal que el pas d'unes aules a les altres es faci amb la mínima tensió possible, segons ha explicat l'inspector responsable del departament a les comarques gironines, Martí Fonalleras. El pla inclou diverses línies d'actuació, algunes de les quals incideixen directament en els alumnes amb enquestes per tal que els nens que inicien el primer curs de secundària expliquin les seves inquietuds. Aquestes enquestes ja es van fer l'any passat, de tal manera que els nous que han entrat aquest any ja s'han pogut beneficiar de les primeres mesures.

Entre aquestes millores, hi ha, per exemple, un suport més gran del tutor als alumnes, que els acompanya i en fa un seguiment personalitzat. En aquesta línia, la primera setmana es va dedicar més a conèixer el nou entorn i els seus companys que no pas en iniciar ja les assignatures. Igualment, l'equip de docents de l'institut també ha fet un esforç per reduir el número de professors que imparteixen classes a primer per tal que els nens no tinguin un professor per assignatura, fet que els pot causar més estrès en aquest procés d'adaptació, segons ha explicat Fonalleras.

Coordinació amb la Seu

El treball de coordinació dels diferents agents del departament al territori ha inclòs l'institut Joan Brudieu de la Seu d'Urgell, on van també molts nens de les subcomarques de la Batllia i el Baridà. Fonalleras ha apuntat la possibilitat que el nou protocol d'acollida als alumnes nous de secundària s'exporti a la resta del país: "el que intentem és fer-ho a la Cerdanya perquè és relativament senzill, perquè tenim un centre acollidor i molts de primària, però estem treballant perquè ho pugui aprofitar més gent".