La residència de Puigcerdà substitueix la directora acusada de ser autoritària

La plantilla confia que el clima laboral al centre sigui diferent a partir d'ara

Treballadores manifestant-se el mes de gener   | ARXIU/M.S

Treballadores manifestant-se el mes de gener | ARXIU/M.S / Miquel SPA. Puigcerdà

Miquel Spa

Miquel Spa

La Residència Sociosanitària de Puigcerdà ha obert aquesta setmana una nova etapa amb la incorporació d’una nova directora. La nova responsable de l’ens ha estat contractada externa per substituir l’anterior, que va presentar la dimissió fa quinze dies. Un dels reptes de la direcció de Fundació Hospital de Puigcerdà, ens públic que gestiona la Residència, és renovar el clima laboral a l’equipament després que el mes de gener un grup de treballadores convoqués una manifestació per denunciar una gestió autoritària.

El relleu a la direcció de la popular «Resi» de Puigcerdà, la més gran de la comarca amb prop d’un centenar de places públiques i privades, s’ha activat aquesta setmana amb la incorporació de la nova responsable. Es tracta de Virginia Colina, que ha portat a terme tasques de direcció sociosanitàries en institucions de Navarra, segons han explicat des de la residència.

Des del comitè d’empresa, una de les seves portaveus ha explicat que la plantilla està esperançada que amb aquest canvi en la direcció ajudi a obrir una nova era de relacions entre el personal i els gestors. Aquesta nova etapa hauria de comptar també, però, amb el suport a les demandes de la plantilla de la gerència de la Fundació, segons ha remarcat la portaveu del comitè. En aquest sentit, la institució és també a l’espera de veure com finalitza el procés d’elecció del nou equip de govern municipal i el seu alcalde en tant que ocupa el màxim càrrec al patronat de la Fundació Hospital de Puigcerdà. La renovació de la direcció de la Residència ha estat comunicat als treballadors.

El mes de gener un grup d’una trentena de treballadores de la institució es va concentrar a la porta de l’equipament amb rètols i objectes per fer soroll reclamant un canvi en les relacions amb la direcció. L’antiga direcció, es van queixar les treballadores, portava a terme una gestió «autoritària» i «unilateral» que causava baixes laborals per estrès i ansietat. El grup de treballadores va denunciar canvis d’horaris i tractes desiguals que generaven malestar laboral.