El Museu de la Ciència estrena a la Cerdanya un bus itinerant

El vehicle museitzat serà aquest dimecres a Bellver i després anirà a Castellar de n'Hug i la Pobla de Lillet

El Bus del Museu de la Ciencia

El Bus del Museu de la Ciencia / ARXIU PARTICULAR

Redacció

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha posat en funcionament el projecte museístic itinerant MNACTEC Bus. Es tracta d'un espai interactiu i tecnològic que convida el públic a viatjar al passat, el present i el futur de la nostra societat, per endinsar-se d'una forma innovadora en temes com els avanços tecnològics, la transició energètica, la cultura, el transport o el patrimoni industrial.

L’objectiu del projecte és impulsar una nova forma de difondre el coneixement científic i tecnològic a les noves generacions amb formats innovadors, experiències participatives i amb perspectiva de sostenibilitat mediambiental i un marcat caràcter social. Així mateix, es pretén apropar el MNACTEC al públic geogràficament distant, prioritzant les poblacions del medi rural de Catalunya.

La proposta s’adreça al públic general i és gratuïta. S'ofereixen visites guiades gratuïtes per a grups i s'hi pot accedir també en visita lliure individual.

El projecte presenta vuit propostes interactives, que s’agrupen en dos grans temes: Canvi de model i nova cultura social, i Tecnologia, ciència i coneixement per a la transició ecològica. Així mateix, durant la seva itinerància, també s’oferiran tallers, xerrades i activitats relacionades amb la ciència i la tecnologia adreçades a diversos púbics.

Les primeres itineràncies del MNACTEC Bus estan previstes a poblacions de la Cerdanya i el Berguedà: Bellver de Cerdanya (22 i 23 de novembre), Castellar de n'Hug (24-26 de novembre) i la Pobla de Lillet (29 i 30 de novembre)

Els projectes que proposa el bus són:

·Canvis en el paisatge: s’hi descobreix com han canviat el paisatge, els pobles i les ciutats de Catalunya a partir d'una comparació de fotografies antigues amb fotografies actuals, i de filmacions històriques.

• Patrimoni i cultura industrial: s’hi poden conèixer els 26 museus i centres patrimonials del Sistema Territorial del MNACTEC, que expliquen la industrialització a Catalunya.

• Canvi d'usos i costums: un joc interactiu per descobrir com ha canviat la manera de viure, treballar i comunicar-nos al llarg dels anys.

• Habitatge i treball: s’hi pot descobrir l'interior d'una fàbrica tèxtil, una masia, un habitatge obrer i un habitatge actual per veure com ha canviat l’habitatge al llarg dels últims segles.

• Activitats humanes: s’hi pot observar com la majoria de les activitats pròpiament humanes continuen sent les mateixes des de fa segles, només hem canviat la manera de portar-les a terme.

• Recerca i cultura científica: la ciència, la tecnologia i la recerca són clau per seguir avançant com a societat. A través d’exemples quotidians, s’introdueixen temes com la nanotecnologia, l'obsolescència programada o el sincrotró.

• Transició ecològica: s’hi exposen solucions de sostenibilitat ecològica a l'abast de la comunitat i consells que podem aplicar en el nostre dia a dia.

• Un dia a la vida de...:mostra com transcorre la jornada d'un forner avui en dia gràcies a les millores de l'era digital aplicades a una professió de tradició mil·lenària.

El MNACTEC és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya i té com a missió mostrar permanentment la implantació i l’evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya, la seva aplicació industrial i, especialment, la seva implicació i incidència social.

La seu del MNACTEC està situada a Terrassa, en un dels edificis fabrils més emblemàtics del Modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l'arquitecte Lluís Muncunill, construït entre 1907 i 1908 i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 2019.