Puigcerdà estudia diferents models de recollida de la brossa per veïnats

L’Ajuntament te sobre la taula tres propostes de consultories i analitza la fórmula que s’adapti a la diversitat del municipi amb un nucli antic de carrers estrets i pobles agregats residencials

Un veí de Puigcerdà en un contenidor de la plaça Cabrinetty

Un veí de Puigcerdà en un contenidor de la plaça Cabrinetty / MIQUEL SPA

Miquel Spa

L’Ajuntament de Puigcerdà està estudiant la possibilitat que la revolució en la gestió dels residus que ha d’aplicar en els pròxims mesos es basi en un model amb diferents tipus de recollida en funció el barri. La realitat del terme municipal és molt diversa, amb nuclis agregats on la segona residència és la predominant, veïnats amb carrers amples i cases grans, barris amb blocs de pisos i un nucli històric de carrers estrets amb l’accés tallat per segons quins vehicles. 

L’equip de govern de Junts i Futur te sobre la taula tres propostes d’empreses consultores diferents i és en converses amb els seus tècnics per acabar de definir quina opció tria. Les tres propostes apunten models amb diferències i ara el consistori analitza quin és l’idoni per la capital cerdana. La voluntat del govern és que tot el model es pugui definir i aprovar durant aquest any i que el 2025 sigui el de l’aplicació definitiva. El projecte ha de fer passar Puigcerdà de la cua del país en matèria de separació de residus, amb un índex al voltant del 27%, a un percentatge del 60% de reciclatge. El tinent d’alcalde, Francesc Armengol, ha explicat que «en l’estudi de les tres consultories hi ha una part de la definició del model; hem de pensar que Puigcerdà té uns nuclis, uns barris perifèrics i una zona zero... Hem de treballar amb la consultoria per assolir aquest objectiu del 60% en la recollida selectiva de les deixalles».

Equipaments de suport

En l’anàlisi del model que acabarà implantant, el govern local, amb la regidora de Medi Ambient, Nerea Espada, al capdavant, també analitza la creació d’equipaments de suport com ara un centre de compactació dels residus per abaratir el transport o un centre de transferència com el que la comarca té a Cortàs. En aquest sentit, l’Ajuntament de Puigcerdà ha obert una taula de treball amb el Consell Comarcal, òrgan competent sobre la gestió de les deixalles a la Cerdanya. Es dona la circumstància que el conseller comarcal responsable en matèria de Medi Ambient és el mateix Francesc Armengol.