Uns 35.000 títols de la Biblioteca de Catalunya (BC), lliures de drets d'autor, ja es poden consultar per Internet, a Google Llibres, gràcies a un acord firmat fa dos anys i mig entre les dues entitats que pretén posar a la xarxa 100.000 volums del fons de la BC, que es podran trobar a la versió en català del cercador (http://books.google.cat/).

Entre els 35.000 llibres digitalitzats, que ocuparien en suport paper prop d'un quilòmetre lineal de prestatgeria, hi ha una majoria de títols editats el segle XIX com Don Joan de Serrallonga, de Víctor Balaguer (1868); Cuentos del avi, de Serafí Pitarra (1867); Diccionario catalán-castellano, de Magí Ferrer (1854); Crónica catalana, de Ramon Muntaner (traducció al castellà d'Antoni de Bofarull, 1860); El criterio, de Jaume Balmes (1862); o Espill o Llibre de les dones, de Jaume Roig (1865). Entre els llibres més antics hi ha Commentaria sive glossemata ad vtiliorem qvanda mex constitvtionibvs, de Francesc Ferrer i Nogués (1617), i Practica, forma i estil de celebrar Corts generals, de Lluys de Peguera (1701).

Dolors Lamarca, directora de la BC, i el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, van subratllar la importància de pujar a la xarxa llibres en català amb l'objectiu de democratitzar l'accés a la cultura. Segons va explicar el responsable de Google Books a la Península Ibèrica, Lluís Collado, l'empresa ja ha digitalitzat uns 10 milions de llibres de tot el món, procedents d'una trentena de biblioteques. També va dir que el català és la catorzena llengua a Google Books, i el conseller Tresserras va recordar que n'és una de les trenta més usades a la xarxa. Collado, precisament, va presentar ahir la versió en català del cercador de llibres de Google, disponible en quaranta-dues llengües.

La Biblioteca de Catalunya disposa d'un fons de més tres milions de documents en diferents suports, com llibres, revistes, diaris, manuscrits, gravats o gravacions sonores. El centre acull, també, el Museu del Llibre Frederic Marés, una col·lecció donada per l'artista i col·leccionista integrada per més de 1.500 documents, entre els quals un centenar de còdexs, manuscrits, fragments de pergamí i paper (d'entre els segles XII i XX), 136 pergamins documentals des del segle XI, un centenar d'incunables i 483 gravats.