Ja fa 15 anys que Ventura Pons es va atrevir a adaptar relats de Quim Monzó amb 'El perquè de tot plegat'. Ara, ho torna a fer amb 'Mil Cretins', un nou film que porta a la pantalla quinze petites històries sobre la conducta humana relacionades entre elles.

Clara Segura, Jordi Bosch, Joan Borràs, Joan Crosas o Mar Ulldemolins són alguns dels actors que interpreten aquestes petits personatges que conformen la cinta. Amb ells, Ventura Pons compleix la seva cita gairebé anual amb la gran pantalla, que aquest 2011 ha coincidit amb el 25è aniversari de la seva productora 'Els films de la Rambla' i amb la publicació del seu llibre de memòries, que justament aquest dijous arriba a les llibreries.

El proper 28 de gener, Ventura Pons tornarà a les cartelleres amb 'Mil cretins', el seu últim film, en el qual torna a adaptar contes de Quim Monzó després de l'èxit que va tenir, ja fa 15 anys, 'El perquè de tot plegat'. En aquest nou film, Pons ha escollit 15 noves històries que tracten diferents comportaments humans i diverses situacions típiques de l'univers literari de Quim Monzó.

La idea de presentar aquests relats a partir d'una estructura innovadora, completament diferent a 'El perquè de tot plegat', va ser el que va empènyer Pons a tornar a adaptar nous contes de Monzó. Per això, elabora un personatge (Jordi Bosch) que és l'escriptori i el guionista, i per tant, on veu reflectit el seu paper, que a la vegada, lliga els diferents relats i interrelacions, també, amb els personatges que fictíciament ha creat.

Ventura Pons creu que el més important són les històries que s'expliquen i el director català considera que Monzó 'és fantàstic i una meravella, i l'adoro', principalment, ha afegit Pons, per la seva capacitat d'observar la realitat 'com ningú més al món'. A més a més, Ventura Pons ha volgut experimentar noves fórmules cinematogràfiques, que diu 'mai més no tornaré a fer', com és el cine mut, un recurs que utilitza per recrear relats històrics i pels quals els decorats i els papers pintats van tenir un paper clau.

Per dur a la pantalla aquest film, Ventura Pons compta amb la actors i actrius de renom. Destaquen els veterans Carme Molina i Joan Borràs, que interpreten una de les històries més colpidores sobre el darrer tram de la vida. Clara Segura, Mar Ulldemolins, Joan Crosas, Dafnie Balduz. Toni Albà, Joel Joan o Francesc Orella acaben de completar un repartiment de luxe que Ventura Pons valora especialment per la dificultat que representa pels actors posar-se a la pell des personatges en fragments tant petits.

Per la seva banda, Quim Monzó assegura que és un plaer ser adaptar per Ventura Pons, i que accepta de totes maneres els canvis que hi fa perquè un cop ho acceptes 'el que has de fer és allunyar-te'n'. Monzó s'ha mostrat satisfet del resultat de 'Mil cretins' i creu que 'és evident' que el director 'manipuli' allò que s'ha escrit, ja que l'ha de preparar per un altre mitjà totalment diferent. Si a Monzó li fessin triar una de les quinze històries, escolliria 'L'arribada de la primavera', sobretot per l'actuació 'sorprenent', ha dit, de Joan Borràs i Carme Molina.

25 anys de cinema i llibre de memòries

Amb 'Mil cretins', Ventura Pons no només compleix la seva cita a la gran pantalla sinó que celebra el 25è aniversari de la seva productora, 'Els films de la Rambla', que li ha permès treballar amb total llibertat i arribar a produir i estrenar fins a 22 pel·lícules amb títols que han traspassat fronteres. Per això, Pons valora molt positivament el paper de la productora, i a la vegada, confia que el bon moment del cinema català retorni la confiança del públic en les produccions fetes a Catalunya.

Ventura Pons ha explicat que té per costum escriure el guions a l'estiu, però que el passat 2010 estava 'emprenyat' amb el que passava al país i va decidir no escriure'n cap, cosa que significa que l'any vinent no en podrà estrenar cap. Però les ganes d'escriure el van derivat cap a records, i finalment, les vivències amb 16 personatges rellevants a la seva vida com Maria Aurèlia Capmany o Mary Santpere tenen forma de relat biogràfic. 'Els meus (i els altres)' (Proa, 2011) arriba aquest dijous les llibreries.