La Fira Mediterrània de Manresa dóna senyals de vida més enllà de l'enrenou causat per l'anunci de la no-renovació de Tere Almar al capdavant de la direcció artística. L'equip que dirigeix el gerent Jordi Bertran va anunciar ahir que deu grups catalans de música i teatre participaran els propers dies al Showcase Scotland, a Glasgow (Escòcia) i la Kulturbörse de Freiburg (Alemanya), una presència que ha estat possible gràcies a la mediació realitzada pel certamen de la capital bagenca.

Els programes d'internacionalització permeten la cultura d'arrel donar-se a conèixer a l'estranger. La Fira Mediterrània ha estat en els darrers anys el punt de trobada entre els organitzadors de festivals d'arreu del continent i els artistes catalans, una selecció dels quals és proposada en cada ocasió per la direcció artística de l'esdeveniment manresà als programadors forans, que tenen l'última paraula en l'elecció definitiva.

D'aquesta manera, el Showcase Scotland, que se celebra del 25 al 29 de gener a Glasgow, tindrà la participació de Jordi Molina i Pere Pau Jiménez, Sol i Serena, Las Migas, Lídia Pujol, La Carrau i Domini Màgic. Aquesta cita és un dels àmbits professionals del festival Celtic Connections, un dels grans aparadors de la música celta i les músiques del món, amb 200 programadors inscrits de vint països. Una xifra no gaire elevada però que té el valor afegit que cadascun està obligat a uns mínims de contractació per tal de tornar l'any següent.

D'altra banda, del 23 al 26 de gener es durà a terme l'International Kulturborse de Freiburg (Alemanya), una fira de música i arts escèniques de gran prestigi arreu del continent. Com en el cas de la cita escocesa, Catalunya serà el país convidat, i hi haurà dotze grups del país, si bé els que hi seran propiciats per la trobada a la Mediterrània són el tàndem format per Molina i Jiménez, Las Migas, Fadunito, Karam, La Banda del Surdo i Ne Me Títere Pas. La fira manresana compartirà un estand a la llotja juntament amb el Mercat de la Música Viva de Vic i la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega.

"La Mediterrània no obté un retorn directe d'aquests projectes d'internacionalització", va apuntar ahir Jordi Bertran, "però compleix amb la funció d'obrir mercat per a la cultura catalana, de generar negoci, un aspecte molt important en els temps que corren. A més, també dóna prestigi a la nostra fira". Bertran acompanyarà la delegació catalana a Escòcia, liderada pel conseller Mascarell, i Tere Almar, encara amb contracte en vigor, viatjarà a Freiburg.

El gerent de la fira també va destacar que els propers mesos es poden tancar acords amb el Hemlig Festival de Suècia i amb el Medimex de Bari (Itàlia). "L'encàrrec que tenim de la Generalitat i l'Ajuntament és de no fer ni un pas enrere en els projectes d'internacionalització", segons Bertran.