Mor Josep Padró i Sala. El músic manresà, flautista, flabiolaire, compositor i creador de l'Escola Esclat de Manresa, va morir divendres a última hora de la tarda en no poder superar un agreujament de la malaltia respiratòria i coronària que patia de feia anys, i que darrerament ja li havia limitat de manera molt important la seva activitat. El món de la música en particular, però el de les arts en un sentit ampli, lamentava ahir la pèrdua d'una persona que s'havia caracteritzat per la seva participació en multitud de treballs i projectes ciutadans. El funeral tindrà lloc demà, dilluns, a les 11 del matí, a l'església de Crist Rei de Manresa.

La figura de Padró, que ara tenia 73 anys, apareixerà en la història de la ciutat al costat de l'escola de música Esclat (1976), que ell mateix va crear amb Onofre Boqué, encarregat de la gestió, i en la qual va implicar inicialment músics com Manel Camp, Dolors Casas, Immaculada Pla i Pilar Martos. Una escola que no només va ser un centre de formació, sinó que va suposar en el moment de la seva aparició una revolució per a l'ensenyament musical. La configuració del Centre de Pedagogia Musical Activa (Esclat) amb una adaptació dels mètodes del músic Carl Orff suposa un trencament respecte al que hi havia fins aleshores en formació musical per a la mainada, però també per a la gent gran, per a persones adultes que s'introduïen en la música o que completaven la seva formació.

Padró va ser un artista en un sentit ampli. És molt recordada la seva participació en el món sardanístic, com a flabiolaire i com a compositor, i més recentment, a banda de la seva presència a l'Escola de Música Esclat, també és recordat com a professor de flauta travessera, direcció musical i música de cambra al Conservatori de Música de Manresa.

Padró serà recordat per la seva rigorositat i seriositat en l'aprenentatge, que alhora es traduïa en una exigència que encara avui recorden molts dels seus alumnes, els mateixos que valoren el molt que van aprendre al seu costat. En el món de la música, la seva estela ha deixat una profunda marca a la ciutat de Manresa, a la comarca i entre molts professionals que han tingut alguna relació professional o educativa amb el músic manresà traspassat.

Padró va ser un artista en un sentit ampli i és recordat també per la seva participació en projectes com Quaderns de Taller, on aportava els apartats musicals de la publicació. Tenia una faceta creativa en el camp de la pintura, l'escultura i la poesia que és força desconeguda per al gran públic.